spot_img

Začenja se mednarodna vojaška vaja Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Sloveniji se danes začenja skupna mednarodna vojaška vaja Zaščita, reševanje in vojaška mobilnost, ki bo potekala do 29. oktobra. Vaja, v kateri sodeluje več kot 900 udeležencev iz 20 držav članic EU ter pridruženih partneric, je namenjena krepitvi pripravljenosti vojske za sodelovanje v sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

Kakšen je namen vojaške vaje?

Vaja bo služila tudi kot priložnost za povezovanje pri zagotavljanju varnosti z državami članicami EU, pridruženimi partnericami, zmogljivostmi Uprave RS za zaščito in reševanje ter pomembnimi podjetji na področju mobilnosti in logistike.

Vaja bo v dnevnem in nočnem času potekala na osrednjem vadišču Slovenske vojske v Postojni, v izobraževalnem centru za zaščito in reševanje ter v občinah Pivka, Ilirska Bistrica, Koper, Ankaran, Vipava, Bloke, Sodražica, Tolmin, Cerkno, Kranj, Ig in Kočevje.

Za izvedbo vadbenih incidentov pa bodo uporabili manevrsko strelivo ter sredstva za simulacijo dima, poka, ognja in toksičnih spojin. Aktivnosti se bodo izvajale skladno s sprejetimi dogovori z lokalnimi skupnostmi, ob tem pa bodo v najmanjši možni meri vplivale na civilno in naravno okolje.

Sodelovanje držav članic EU in pridruženih partneric prispeva k enotnosti, dvigu odpornobi in varnosti Slovenije, EU in širše regije. Pripomore pa tudi k dvigu mednarodnega sodelovanja in pomoči civilnemu prebivalstvu v primeru naravnih in drugih nesreč. Vojaška mobilnost znotraj EU omogoča hiter odziv in vojaške operacije v kriznih razmerah.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img