Kuharski mojstri in mojstrice po vsej Sloveniji bodo goste v teh dneh znova razvajali v kulinaričnem dogodku Teden restavracij. Ta bo trajal od danes do 17. oktobra in bo po besedah organizatorjev dokončno potrdil, da bo Slovenija Evropska gastronomska regija tudi po letu 2021. Na jesenskem Tednu restavracij bo sicer sodelovalo 98 slovenskih restavracij in gostiln, ki so se s srčki uvrstile v strogi izbor.
Slovenija je imela kot Evropska gastronomska regija 2021 zaradi covidne krize, zaprtij, omejitve potovanj in vseh protivirusnih ukrepov sicer omejene možnosti predstavitve kakovosti svoje gastronomije Evropi in svetu. Vseeno pa sta za njo uspešen pomladanski Teden restavracij in zelo uspešna turistična sezona.
Po besedah selektorja Tedna Restavracij Uroš Mencingerja je kar nekaj restavracij sodelovanje bilo primorano odpovedati, saj se po dolgem zaprtju javnega življenja enostavno niso več odprle ali pa se borijo s kadrovskimi težavami v kuhinji in strežbi. Najbolj pestra ponudba zajema sicer Podravsko regijo.
Vsaka sodelujoča restavracija bo tudi tokrat pripravila enega ali več menijev z najmanj tremi hodi in po enotni ceni 19 evrov, z dodatkom za kakovost v najboljše ocenjenih restavracijah.
Posebnost bosta tudi dve restavraciji na t. i. pop-up lokacijah. Hiša Denk bo goste pogostila čez cesto v bistroju Marco ob prisotnosti kuharskega mojstra Gregorja Vračka. Gostilna Repovž, ki je zaprta zaradi prenove, pa bo gostovala na vinogradniškem posestvu Domaine Slapšak na Dolenjskem.
V veljavi so še naprej t.i. BONI21, ki jih je v nekaterih restavracijah možno unovčiti. Mencinger verjame da bodo gostinci po uspešni poletni sezoni ponovno našli dobro formo, prilagodili pa so se tudi vsem zaščitnim in protivirusnim ukrepom. Gostje morajo ob vstopu v vse restavracije upoštevati pogoj PCT.