Stroge omejitve za zajezitev epidemije v državi ostajajo, zdravstvenih ustanovah in domovih za starejše pa nov teden prinaša  tudi nov ukrep. Z današnjim dnem se tako začenja uvajati obvezno testiranje zdravstvenih delavcev.

Testiranje zdravstvenih delavcev se tako uvaja postopoma, enkrat tedensko po posameznih oddelkih, do 7. decembra pa morajo testiranje vseh uvesti v celoti. Če na hitrem antigenskem testu pride do pozitivnega rezultata hkrati izvedejo še klasičen PCR test. Zdravstvene ustanove uporabljajo različne hitre teste, saj so velika odstopanja pri zanesljivosti.

V javnosti so v preteklih dneh  kar nekaj prahu dvignile zelo različne nabavne cene hitrih testov. Po dostopnih podatkih najdražje teste uporabljajo v Splošni bolnišnici Jesenice, tam za en test odštejejo 32 eur. V UKC Ljubljana in Maribor, nabavna cena tam uporabljenih testov znaša 24,09 eur, v Splošni bolnišnici Celje pa uporabljajo teste, za katere odštejejo od 7 do 12 eur. Država sicer povrne stroške za teste le do devet evrov.

Še vedno pa v Sloveniji obstaja ideja o tem, da bi po vzoru Slovaške v prihodnje izvedli tudi množično testiranje vseh državljanov na novi koronavirus.

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca je zaposlenih več kot 1000 delavce, okrog 800 od njih je takšnih, ki so vsakodnevno v stiku s pacienti, kar pomeni, da bodo morali v zavodu v prihodnje izvesti pribl. 800 testiranj na teden.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj