Na območju Pivole so danes zaeli z odtranjevanjem 200 ton nevarnega in za enkrat še uradno izvorno neznanega odpadnega blata. Slednje je predvideno za odvoz v Krško, kjer bo predelano v komopost. Sanacija ekiloše katastrofe bi naj trajala okoli mesec dni.

Sanacijo degradiranega območja opravlja krško podjetje Kostak

Na območju Pivole v občini Hoče-Slivnica so delavci krškega podjetja Kostak začeli odvažati nedavno nelegalno odloženo blato. Kot je za Radio Maribor povedal poveljnik hoške civilne zaščite Boštjan Horvat, ga bodo prepeljali na lokacijo podjetja, sanacija pa bo potekala vsaj mesec dni. Medtem bodo hiše, ki so ostale brez zasebnega zajetja, priklopili na vodovod.

Poveljnik Civilne zaščite občine Hoče-Slivnica Boštjan Horvat je še poudaril, da so blato začeli odvažati nemudoma po prejemu odloka Ministrstva za okolje: » Ta odlok prinaša financiranje te sanacije, potrjenega prevzemnika blata in vsa dela naprej.«

Kakšna bo vrednost stroškov sanacije?

O višini stroškov sanacije je za enkrat še preuranjeno govoriti, saj bodo s kamioni blato odvažali skoraj mesec dni. Šele zatem sledi dolgotrajna sanacija potoka,

O stroških sanacije še ne želijo govoriti, kamioni bodo namreč blato pomešano z zemljo odvažali približno mesec dni, potem pa je potrebna še sanacija potoka. Ob tem občinskih poveljnik CZ za Radio Maribor še dodaja: »Podtalnica je zaenkrat še primerna, bojijo se pač močnega deževja«.

Pet hiš oziroma kmetij je že 10 dni brez dostopa do vode, zato jim jo dostavljajo gasilci. Začasne ali alternativne rešitve pa se nadejajo v najkrajšem možnem času, ko bo do priklopili rezervni vodni vir.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj