Začasna kontejnerska bolnišnica v UKC Maribor

Svet zavoda UKC Maribor bo na jutrišnji seji razpravljal o izvedbi potrebnih aktivnosti za pridobitev investicijske in projektne dokumentacije za vzpostavitev tako imenovane Kontejnerske bolnišnice še pred sprejetjem Finančnega načrta za leto 2020.

UKC Maribor namreč tudi po preklicu epidemije ostaja COVID-19 bolnišnica, a za razliko od ljubljanskega Kliničnega centra nima sistemsko urejenega intenzivnega oddelka na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Trenutne razmere na omenjenem oddelku ne omogočajo ustrezne namestitve bolnikov, ki potrebujejo aerogeno izolacijo in jih zato ne more nameščati skupaj z ostalimi bolniki, prav tako ni mogoče mešanje z ostalimi bolniki, ki potrebujejo izolacijo. V UKC Maribor tudi ni na voljo postelj intenzivne terapije najvišje stopnje za bolnike z nalezljivimi boleznimi, ki morajo ob tem zagotavljati še možnosti izolacije bolnikov.

Potrebo po takšnem oddelku je prepoznala tudi slovenska vlada, ki je na seznam 187 pomembnih investicij v skupni vrednosti 7,7 milijard evrov uvrstila tudi nadomestno gradnjo Oddelka za infekcijske bolezni v UKC Maribor.

V vmesnem času do izgradnje omenjenega oddelka bi v mariborski bolnišnici radi vzpostavili začasno kontejnersko bolnišnico za varno obravnavo pacientov v primeru epidemij. Stroški vzpostavitve takšne bolnišnice, ki bi se nahajala na parkirišču ob zgradbi oddelka za psihiatrijo, se ocenjujejo na dobrih 700.000 evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj