Za vinograde brez uporabe herbicidov

V rubriki Regionalna preskrba Vam predstavljamo projekt Uvedbe novih mehanskih in avtonomnih avtomatiziranih tehnologij za trajnostno pridelavo grozdja v vinogradih v okviru evropskega inovacijskega partnerstva. Projekt zajema širok spekter aktivnosti na petih po obsegu in načinu pridelave grozdja različnih kmetijah, njegov namen pa je spodbujanje naravne biodiverzitete travne ruše v vinogradih in s tem poskrbeti za optimalne pogoje za rast in razvoj vinske trte.

S projektom nameravamo proučiti oskrbo tal v terasnih sistemih brez uporabe herbicidov z ohranjanjem biodiverzitete in ugotoviti vpliv protitočnih mrež na dozorevanje, kakovost in zdravstveno stanje grozdja.

Glede na pridobljene rezultate želijo ugotoviti optimalni časa postavitve protitočnih mrež in vpliv mrež na kakovost dozorevanja grozdja ter pojav bolezni – oidij. Poizkus poteka z opazovanjem različnih pozicij mrež – nekatere so spuščene do trgatve, nekatere so spustili mesec dni do predvidene trgatve, nekatere pa sploh niso spustili.

Ključni rezultati projekta so prilagoditev obdelave vinogradov na podnebne spremembe in ohranjanje biodivezitete, znotraj katere ugotavljajo tudi različne sisteme oskrbe tal. Tako pričakujejo, da bodo kmetje oziroma vinogradniki v večjem deležu odločali za način obdelovanja tal s katerim bodo preprečevali erozijo in opuščali herbicide ter hkrati oskrbeli površine z ohranjanjem biodiverzitete.

Poleg ohranjanja biodiverzitete in opazovanja vpliva protitočnih mrež, bodo preizkušali tudi vpliv različnih načinov obdelave in oskrbe tal v pasu pod trsi na bolezni trte in erozijo tal. Trajnostno pridelavo grozdja za vino bodo v okviru projekta EIP vpeljali pri šestih kmetijskih gospodarstvih v Podravski, Pomurski, Savinjski in Goriški statistični regiji.
Projekt je zastavljen tako, da omogoča spremljanje in implementacijo rezultatov projekta v prakso čim širši javnosti in potencialnim uporabnikom. Za namene razširitve rezultatov bo pripravljen vodnik za obdelavo tal brez uporabe herbicidov, ki bo opremljen s časovnico obdelovalnih del v vinogradnih.

video novice

00:04:55
00:04:53
00:04:14

Kako vrtove pripraviti na jesen

00:04:14
spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj