Za slovenske kmete 8,6 milijona evrov

Evropska komisija je predlagala, da se iz evropske kmetijske rezerve nameni 8,6 milijona evrov slovenskim kmetom, ki so utrpeli škodo zaradi poplav avgusta. Ta pomoč bo morala še pridobiti dokončno odobritev držav članic.

Evropska komisija je izdelala predlog za pomoč kmetom v Grčiji in Sloveniji, ki so jih prizadele naravne nesreče. Grčiji bo v okviru kmetijske rezerve za leto 2024 na voljo 43,1 milijona evrov, Sloveniji pa 8,6 milijona. Obe državi bosta lahko dodali 200 odstotkov sofinanciranja iz nacionalnega proračuna.

Članice bodo o predlogu komisije glasovale 30. novembra. Če ga bodo potrdile, bodo slovenske oblasti lahko takoj začele izvajati predlagane podporne ukrepe.

Nacionalni organi bodo pomoč neposredno razdelili kmetom kot nadomestilo za gospodarske izgube, plačila pa naj bi bila izvršena do 31. maja 2024. Slovenija bo morala komisijo obvestiti o podrobnostih izvajanja, vključno z merili za izračun pomoči, predvidenim učinkom ukrepa, njegovo oceno ter ukrepi, sprejetimi za preprečevanje izkrivljanja konkurence in prekomernega nadomestila.

Evropski komisar za kmetijstvo Janusz Wojciechowski je že pred mesecem dni zagotovil, da bo za Grčijo in Slovenijo uporabljena znatna količina kmetijske rezerve za leto 2024. Komisar namerava v petek obiskati Slovenijo in si ogledati poplavami prizadeta območja.

Sloveniji je Bruselj že dodelil 1,2 milijona evrov iz kmetijske rezerve za leto 2023 za odpravo škode v kmetijstvu, ki je nastala zaradi avgustovskih poplav. Slovenija ocenjuje škodo v kmetijstvu, gozdarstvu in ribištvu v višini približno 287 milijonov evrov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content