spot_img

Za odvoz nepravilno parkiranih vozil bo odslej skrbel Marprom

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

 

Javna služba odvoza in hrambe nepravilno parkiranih ter zapuščenih vozil v Mestni občini (MO) Maribor bo z 18. majem prešla pod okrilje podjetja Marprom. Sočasno s storitvijo odvoza s »pajkom« bo Marprom prevzel še upravljanje s parkirnimi avtomati v belih conah, oboje pa bo zaokrožilo dejavnosti podjetja na področju javnih parkirišč, ki jih izvaja kot koncesionar.

Namesto Nigrada z delom začenja Marprom

Za odvoz nepravilno parkiranih avtomobilov v Mariboru, ki ga odrejajo medobčinski redarji, je doslej skrbelo podjetje Nigrad; po prehodu na Marprom bo strošek odvoza, ki ga morajo poravnati lastniki avtomobilov, ostal nespremenjen – natanko 100 evrov. Bo pa novost, da bo »pajek« avtomobile od 18. maja odvažal na parkirišče v Mlinski ulici 1, tik ob glavni avtobusni postaji. Tam bodo nameščeni na posebej ograjenem in varovanem delu parkirišča, od koder jih bodo lahko lastniki odpeljali po plačilu stroška odvoza.

Dispečerska hiška, kjer bodo lastniki morali poravnati strošek odvoza. Vir: Marprom

To bo na avtobusni postaji mogoče storiti 24 ur na dan, pri čemer se bodo morali najprej oglasiti v dispečerski hiški na vstopu na postajo. Tam bodo prejeli izdano odredbo Medobčinskega redarstva o odvozu, nakar bodo lahko poravnali strošek na blagajni avtobusne postaje v času njenega odprtja, po koncu delovnega časa blagajne in v nočnem času pa pri varnostniku v dispečerski hiški. V tej bo možno le plačilo z bančno kartico, na blagajni pa tudi z gotovino.

Po avtomobile namesto na Tezno na avtobusno postajo

Ena od prednosti nove lokacije, kamor bo »pajek« poslej dovažal nepravilno parkirane avtomobile, je (v primerjavi z dosedanjo na Teznem) boljša dostopnost, saj se nahaja v neposredni bližini centra mesta. Prav tako na glavno avtobusno postajo vozijo skoraj vse linije mestnega potniškega prometa. Ob tem bo tudi plačilo stroškov enostavnejše, saj za to lastnikom avtomobilov ne bo več treba hoditi na banko, pošto ali bencinski servis.

Parkirišče za vozila, ki jih bodo odpeljali zaradi nepravilnega parkiranja. Vir: Marprom

Marprom v upravljanje tudi parkirne avtomate

Ob odvozu s »pajkom« je Marprom dobil v upravljanje še 59 parkirnih avtomatov v belih conah, kjer od novembra 2017 že izvaja nadzor nad plačevanjem parkirnin. Na omenjenih parkomatih – njihovo vzdrževanje je bilo do sedaj v domeni Nigrada – lahko vozniki, ki parkirajo v beli coni, opravijo plačilo parkirnine z gotovino (s kovanci). Pri tem zanje ne bo prišlo do nobenih sprememb.

S prenosom opisanih dejavnosti na Marprom bodo javne storitve na področju parkiranja celovito urejene pod okriljem enega podjetja, kar bo po pričakovanjih izboljšalo njihovo učinkovitost . Podlaga za prenos so bile spremembe več občinskih odlokov, ki se nanašajo na odvoz in hrambo nepravilno parkiranih vozil ter na upravljanje prometne opreme, namenjene mirujočemu prometu. Mestni svet je te spremembe potrdil januarja letos.

Finančna sredstva, ki jih bo Marprom zbral z opravljanjem novih storitev, predstavljajo proračunski prihodek MO Maribor; iz sredstev, pridobljenih iz tega naslova, bo podjetje tako le pokrivalo svoje dejanske stroške izvajanja storitev, ves preostali del pa nakazovalo v proračun MO Maribor.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img