spot_img

Za manj intenzivno kmetijstvo

V zadnjem tednu

V tokratni rubriki Regionalna Preskrba vam predstavljamo projekt Evropskega inovativnega partnerstva za vode. Glavni cilj projekta je pomagati kmetom pri zmanjševanju obremenitev na površinske in podzemne vode v neposredni kmetijski proizvodnji, bodisi da gre za živinorejsko proizvodnjo ali poljedelstvo, zelenjadarstvo, vrtnarstvo, vinogradništvo ali hmeljarstvo. V okviru projekta so razvijali številne produkte, pa tudi nove tehnologije.

Projekt Zmanjševanje obremenitev iz kmetijstva na površinske in podzemne vode (EIP-VODE), ki ga je Geološki zavod Slovenije, kot vodilni partner, pridobil v okviru ukrepa Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja Republike Slovenije za obdobje 2014-2020 raziskuje prijaznejših kmetijskih praks za pridelavo kmetijskih pridelkov.

Glavni cilj projekta Zmanjševanje obremenitev iz kmetijstva na površinske in podzemne vode je uvedba okolju oziroma vodam prijaznih tehnologij, tako na področju živinoreje kakor tudi poljedelske, vrtnarske, vinogradniške ter hmeljarske kmetijske proizvodnje.

V okviru projekta so v začetni fazi ovrednotili ter identificirali najbolj primerne tehnologije oziroma kmetijske prakse, ki so jih uvedli na demonstracijskih kmetijah. Predelava živinskih gnojil je lahko tudi tržno zanimiva za večje živinorejske kmetije, sploh v času ko gnojila zaradi visokih cen postajajo dobrina redkih.

Z dobrimi kmetijskimi praksami v smislu varovanja voda želijo seznani čim širšo populacijo slovenskih kmetovalcev, saj bodo le tako lahko dosegli cilje izboljšanja kakovosti voda, ki jih pred nas postavlja evropska Okvirna vodna direktiva.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Nova prometna ureditev pri šoli

Mestna občina Maribor je skladno s smernicami za izboljšanje prometne varnosti otrok pred Osnovno šolo Rada Robiča Limbuš uredila posebno...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel