Za investicije več kot 5 milijonov evrov

Občina Rače – Fram je na zadnji decembrski seji soglasno potrdila proračun za leto 2020. Ta je določen v višini 8.109.610 evrov (enak skupni višini predvidenih prihodkov), pri čemer znaša višina predvidenih odhodkov 11.209.610 evrov. Razliko bo Občina pokrila s prenosom ostanka sredstev iz lanskega leta.

Tudi leto 2020 bo prvenstveno namenjeno investicijam, ki so v proračunu ovrednotene na skupno 5.140.201 evrov. S tem denarjem se bodo nadaljevali projekti na komunalnem področju, zlasti na področju kanalizacije, vodovoda in cest. Ob tem v občini upajo, da bodo z državo kmalu uredili dokumentacijo za izgradnjo nove čistilne naprave v Račah in bo investicija lahko kmalu stekla. Na področju komunale je predvidena tudi posodobitev zbirnega centra za ločeno zbiranje odpadkov.

Na področju družbenih dejavnosti bodo večje investicije izvedene v dobrobit najmlajše populacije občanov, saj bo razširjen vrtec v Račah, OŠ Fram pa bo dobila dodatne prostore za izvajanje šolskega procesa. V naslednjem letu se pričenjajo tudi aktivnosti za vzpostavitev knjižnice v Račah.

Višje žepnine za dijake in študente

Na predlog župana Branka Ledineka so se v novem koledarskem letu zvišali zneski občinskih štipendij za dijake in študente. Ti bodo iz občinskega proračuna mesečno prejeli 50 evrov, doslej je bil znesek občinskih štipendij 40 evrov.

Število vloženih vlog za občinske žepnine se je v letu 2019 ustavilo pri doslej rekordnem številu 450. Ugodeno je bilo 435 vlogam, od katerih so jih 277 vložili dijaki, 158 pa študenti. Za izplačila v letu 2020 je v občinskem proračunu rezerviranih 225.000 evrov.

Občina zagovarja decentralizacijo države

Občinski svet Občine Rače – Fram je ob tem soglasno podprl Pobudo za prenos sedeža Državnega sveta Republike Slovenije v Maribor. Občinski svet je podprl tudi prizadevanja, da se za zagotovitev učinkovitejšega razvojnega preboja in črpanja sredstev skladov EU za Vzhodno kohezijsko regijo sprejme samostojni operativni program.

Občinski svet Občine Rače – Fram predlaga še, da se z začetkom naslednje finančne perspektive črpanja kohezijskih sredstev 2021-2027, sedež in celotna Služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko prenese v Maribor.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj