spot_img

Z vektorskimi cepivi samo na izrecno željo

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Posvetovalna skupina za cepljenje priporoča prednostno uporabo cepiv mRNK, vektorska cepiva pa naj bi se odslej uporabljala le v primeru kontraindikacij za cepljenje s cepivi mRNK ali pa na izrecno željo posameznika. Za mlajše od 30 let se priporoča cepljenje s cepivom Pfizer. Skupina je predlagala tudi tretji poživitveni odmerek za vse osebe, ki so starejši od 65 let.

Po tragičnem dogodku, ko je zaradi zapletov po cepljenju s cepivom Jannsen, je posvetovalna skupina za cepljenje pretresla priporočila o cepljenju z obema vrstama cepiv, tako s cepivi mRNA kot vektorskimi cepivi. Prav tako je sprejeto tudi stališče o tretjem odmerku cepiva.

Ob tem stroka opozarja, da vektorska cepiva še naprej ostajajo pomembna v boju zoper epidemijo. Cepiva naj bi sicer imela redke stranske učinke, a vseeno nudijo primerno zaščito pred najhujšim potekom bolezni. Nekaj prilagoditev so deležna tudi mRNA cepiva. Odslej se mlajšim od 30 let priporoča cepljenje s cepivom Pfizer Biontech.

Zanimanje za cepljenje je sicer v zadnjem času spet upadlo. Poklukar dvome in skepso razume, a je vseeno prepričan, da je cepljenje trenutno še vedno edini način za izhod iz epidemije.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 se v slovenskih bolnišnicah zdravi 422 bolnikov, štirje več kot dan pred tem. Od tega jih 121 potrebuje zdravljenje na oddelkih za intenzivno nego, eden več. Najmlajši hospitalizirani bolnik je po podatkih vlade star 26 let, najmlajši na intenzivni negi pa 34 let.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:03:40

Veseli december brez druženja

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije koronavirusa so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img