Z novim letom bo zaživela spletna stran Skupne občinske uprave Maribor

Skupna občina uprava Maribor je začela delovati 1. januarja 2020 in opravlja skupne naloge za občine Maribor, Ruše, Šentilj, Rače-Fram, Miklavž na Dravskem polju, Duplek, Sveta Ana, Cerkvenjak, Hoče-Slivnica, Kungota, Lenart, Pesnica, Lovrenc na Pohorju, Selnica ob Dravi, Starše, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Benedikt in Sveti Jurij v Slovenskih goricah (31. december 2021)

Kakšne novosti se obetajo?

Skupna občinska uprava (SOU) Maribor bo s 1. januarjem 2022 začela z občani komunicirati tudi preko spletne strani. Stran z informacijami, pomembnimi in zanimivimi za občane osemnajstih občin, ki so soustanoviteljice SOU Maribor, bo dostopna na povezavi: www.sou-maribor.si.

Namen skupnih občinskih uprav je, da v njih občine nekatere ali vse naloge občinskih uprav izvajajo skupaj, s čimer se optimizira in poceni njihovo delovanje. V okviru mariborske SOU se trenutno izvaja šest nalog: varstvo okolja, civilna zaščita, urejanje prostora in notranja revizija, medobčinsko redarstvo in medobčinska inšpekcija (ki z novim gradbenim zakonom dobiva dodatne pristojnosti).

Katere naloge se lahko izvajajo v okviru skupnih občinskih uprav, je določeno z Zakonom o financiranju občin, podrobneje pa v občinskih odlokih. Zakonsko je določena tudi višina sofinanciranja, ki ga za vključenost v skupne naloge občine prejmejo iz državnega proračuna. Tam so zagotovljena tudi sredstva za plače, druge izdatke in prispevke zaposlenim v skupnih občinskih upravah, te pa lahko pridobijo tudi sofinanciranje materialnih stroškov. Načrtuje se, da bo za leto 2022 za skupno izvajanje nalog država občinam v regijisofinancirala okoli 1,2 milijona evrov stroškov.

Kakšni so načrti za prihodnost?

Pred koncem leta so župana občine Rače-Fram in MO Maribor, Branko Ledinek in Saša Arsenovič, ter vodja SOU Maribor mag. Zorica Zajc Kvas na delovnem srečanju v Račah gostili županje in župane oziroma vodstva ustanoviteljic ter govorili o načrtih za prihodnje leto. SOU Maribor je za vsako občino pripravila program dela ter finančni in kadrovski načrt za leto 2022.

Pet občin bo v prihodnjem letu vključenih v vse naloge in bodo tako upravičene do 55- odstotnega sofinanciranja, tri občine so vključene v pet nalog in so upravičene do 50- odstotnega sofinanciranja, štiri so vključene v štiri naloge in imajo 45-odstotno sofinanciranje, dve pa v tri skupne naloge in imata 35-odstotno sofinanciranje.
Na srečanju so se predstavniki občin seznanili tudi z novim logotipom SOU Maribor; doslej je uporabljala logotip največje ustanoviteljice, MO Maribor.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Na klop Maribora se vrača Ante Šimundža

Novo vijol’čno poglavje: v Ljudski vrt se vrača Ante Šimundža. Po tem, ko je Damir Krznar v ponedeljek zapustil mesto trenerja, iskanje njegovega naslednika ni...

Več podobnih novic

Skip to content