Z Brajevo pisavo do socialne vključenosti

0
24

17. decembra leta 2018 je Generalna skupščina Združenih narodov sprejela resolucijo Svetovne zveze slepih, ki potrjuje, da je 4. januar svetovni dan Brajeve pisave. S tem je pisava, ki skoraj dve stoletji skrbi za socialno vključenost slepih in slabovidnih, dobila priznanje, ki si ga zasluži.

Še pred razvojem sodobne komunikacijske opreme je bila Brajeva pisava praktično edini način, ki je slepim in slabovidnim omogočal pisno in bralno komuniciranje, prebiranje leposlovnih del in dnevnega tiska.

A samo razvoj Brajeve pisave ni bil dovolj. Potreben je bil tudi medij, naj bo to knjiga ali časopis, ki je slepim in slabovidnim omogočil večjo socialno vključenost. Slepi in slabovidni pa danes na srečo niso odvisni le od požrtvovalnega dela društev. Sodobna tehnologija jim je tudi v Sloveniji omogočila dostop do brezmejnih elektronskih virov na svetovnem spletu.

Svetovni dan Brajeve pisave je obenem tudi priložnost za osvetlitev težav, s katerimi se srečujejo slepi in slabovidni. Denarja za vse dejavnosti je vedno premalo, pravijo v medobčinskem društvu slepih in slabovidnih Maribor, a so hkrati hvaležni za zakon o osebni asistenci.
Omenjen zakon sicer omejuje zgornjo mejo starosti upravičencev do osebne asistence na 65 let, kar v praksi povzroča nekaj težav, ki pa naj bi jih rešil napovedani zakon o dolgotrajni oskrbi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here