spot_img

WHO za prepolovitev števila mrtvih in poškodovanih v prometnih nesrečah

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V svetu vsak dan v prometnih nesrečah umre 3500 ljudi, kar pomeni 1,3 milijona na leto, poškoduje se jih 50 milijonov, je v četrtek opozorila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), ki je predstavila akcijski načrt za varnost v cestnem prometu. Cilj je do leta 2030 zmanjšati število žrtev in poškodovanih v prometnih nesrečah za vsaj polovico.

Raziskava WHO o prometnih nesrečah

Glede na trenutne razmere bi v naslednjem desetletju prometne nesreče zlasti v državah z nizkimi in srednjimi dohodki zahtevale dodatnih 13 milijonov smrti in 500 milijonov poškodb, ki bi jih bilo mogoče preprečiti, poudarja WHO.

“Izguba življenj in sredstev za preživetje, povzročena invalidnost, žalost in bolečina ter finančni stroški, ki jih povzročijo prometne nesreče, povzročajo nevzdržen davek za družine, skupnosti, družbe in zdravstvene sisteme,” je ob tem opozoril generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Toliko tega trpljenja je mogoče preprečiti z varnejšimi cestami in vozili ter s spodbujanjem varne hoje, kolesarjenja in večje uporabe javnega prevoza,” je dodal.

Akcijski globalni načrt ukrepanja za varnost v cestnem prometu določa praktične, na dokazih temelječe korake, ki jih lahko sprejmejo vse države in skupnosti za reševanje življenj, še poudarja WHO.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img