WHO: Ni dokazov, da bi koronavirus nastal v laboratoriju

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 3,6 milijona. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 1,2 milijona ljudi, več kot 252.000 jih je umrlo.

Združene države Amerike so še naprej največje žarišče okužb z novim koronavirusom, tam so potrdili že več kot 1,2 milijona okužb. V Španiji se je število okužb povzpelo nad število 248.000. V Italiji so včeraj odkrili najmanj novih primerov okužbe po 10. marcu.
Skupno število primerov okužbe v Združenem kraljestvu se je povzpelo nad 190.000.
Tudi v Franciji in Nemčiji so včeraj odkrili najmanjše število dnevno odkritih okužb od prvih dni marca. V Rusiji pa se število dnevno odkritih primerov stopnjuje že nekaj dni, včeraj so jih ponovno odkrili več kot 10.000. V Turčiji so do sedaj zabeležili več kot 127.000 okužb z novim koronavirusom. V Braziliji so samo včeraj potrdili okužbo z novim koronavirusom pri več kot 7.000 prebivalcih. V Iranu pa se je skupno število okužb povzpelo čez 98.000.

Da bi svet čim prej zmagal v boju proti novemu koronavirusu, je EU v sodelovanju z mednarodnimi partnerji zagnala donatorski maraton za financiranje cepiva proti novemu koronavirusu. Mednarodni partnerji so na donatorski konferenci zbrali 7,4 milijarde evrov za financiranje cepiva proti koronavirusu ter za diagnostiko in zdravljenje bolezni covid-19.

V številnih evropskih državah so dodatno omilili ukrepe ob pandemiji covida-19. V Nemčiji, na Hrvaškem, Portugalskem, v Grčiji in na Islandiji so med drugim odprli vrata frizerski saloni. Na Hrvaškem so v zdravstvenih ustanovah so znova začeli opravljati diagnostične, terapevtske in operacijske storitve. Vrata so odprli frizerski in kozmetični saloni. Odprta so tudi otroška in športna igrišča. Na Islandiji pa so se med drugim začele postopoma odpirati srednje šole in univerze, pa tudi frizerski saloni in zobozdravstvene ordinacije. V Italiji se je po skoraj dveh mesecih karantene začela težko pričakovana druga faza ukrepov proti pandemiji, v kateri je vlada razrahljala nekatere omejitve gibanja. Znova so začeli delovati gradbeni sektor, velik del proizvodne industrije ter trgovine na debelo. Po ocenah se je na delo vrnilo okoli štiri milijone ljudi.

Rusija postaja novo žarišče koronavirusa, medtem ko se razmere na zahodu Evrope počasi umirjajo, države pa rahljajo ukrepe. Hujšemu naj bi v Rusiji zaenkrat ubežali zaradi hitrega zaprtja meja ter obširnega testiranja in sledenja okužbam. Kritiki vseeno dvomijo, da so številke realne. Najhuje je v Moskvi, kjer so potrdili okoli polovico vseh okužb. V mestu sicer še naprej postavljajo poljske bolnišnice, ki jih je že 44 s skupno 10.000 posteljami.

Svetovna zdravstvena organizacija je v ponedeljek sporočila, da Združene države Amerike niso podale dokazov, ki bi potrdili njihovo trditev, da novi koronavirus izvira iz laboratorija v kitajskem Wuhanu. Ameriški zunanji minister je namreč v nedeljo zatrdil, da obstaja veliko dokazov, da je koronavirus prišel iz laboratorija v Wuhanu. Podobno je trdil tudi predsednik Donald Trump, a nihče od njiju ni predstavil nobenega dokaza. Kitajska ostro zanika, da bi virus sars-cov-2 prišel iz laboratorija.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj