Prometna statistika v Podravju se izboljšuje, a še vedno je veliko kršiteljev prometnih predpisov, katerih posledice so najhujše. Med umrlimi na slovenskih cestah je v letu 2019 bilo največ voznikov osebnih avtomobilov, in sicer 29, kar predstavlja 12-odstotno znižanje v primerjavi z letom 2018. Najbolj, za kar 54 odstotkov se je v primerjavi z letom 2018 povečalo število umrlih potnikov, teh je v letu 2019 umrlo kar 20

Glavni vzroki za prometne nesreče s smrtnim izidom ostajajo alkohol, neprilagojena hitrost in izsiljevanje prednosti. Zabeležili pa so tudi druge kršitve.
Problematična raba mobilnega telefona je velikokrat razlog za hude prometne nesreče, predvsem med mladimi in srednjo populacijo.

Pomembna je preventiva in ozaveščenost mladih, na kar so v Podravju dobro pripravljeni. Tako priča tudi prometna statistika, saj na cestah na območju MO Ptuj v prometni nesreči ni bil udeležen niti en otrok v starosti do sedem let. V starosti od 7 do 14 let so bili lani v prometni nesreči udeleženi štirje otroci, v starosti od 14 do 18 let pa trije mladostniki.

Izhajajoč iz teh podatkov lahko sklepali, da otroci in mladostniki niso problematična skupina udeležencev v cestnem prometu. Kot opažajo na terenu se tudi kasneje večina mladih v prometu obnaša odgovorno.

A še vedno je velik razlog za prometne nesreče alkohol. Alkoholizirani udeleženci so v letu 2019 povzročili kar 1.527 prometnih nesreč in zakrivili 30 smrti – osem več, kot leto pred tem.

Predsednik Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPVCP) mestne občine (MO) Ptuj Franc Kozel ocenjuje, da med povzročitelji prometnih nesreč izstopajo mopedisti in starejši nad 64 let. Lani jih je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 83, predlani 89. Vozniki, stari nad 64 let, so lani na ptujskem območju povzročili 47 prometnih nesreč, predlani 38.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj