spot_img

Vzrok smrti mlade Katje nedvomno povezan s cepljenjem s cepivom Janssen

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Komisija, ki je bila imenovana za obravnavo primera smrti mlajše ženske po cepljenju s cepivom Janssen, je soglasno ocenila, da je bil tragični zaplet zagotovo povezan s cepljenjem. Kot je povedal član te komisije Zoran Simonovič, sicer predstojnik mariborske območne enote NIJZ, je pacientka po cepljenju razvila sindrom tromboze s trombocitopenijo.

Gre za stanje, ko je v določenih delih telesa trombocitov premalo. V povzetku glavnih značilnosti cepiva Janssen je pogostost ocenjena na manj kot 1 na 10.000, a se v različnih državah pojavnost tega redkega neželenega učinka nekoliko razlikuje.

Cepljenje s cepivom Janssen samo na izrecno željo

Minister za zdravje Janez Poklukar bo glede na ugotovitve strokovne skupine zdaj predlagal, da se cepljenje z Janssenom omogoči le na izrecno zahtevo posameznika, potrjeno s prostoročnim podpisom. To je bilo doslej v veljavi kot priporočilo, odslej bo to trajen protokol. Glede cepljenja z vektorskim cepivom AstraZenece je minister Poklukar povedal, da bodo pri odločitvi za morebiten umik omenjenega cepiva sledili priporočilom stroke.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Po hitri cesti v napačno smer, povzročil nesrečo in pobegnil

Včeraj, okoli 14. ure je 25-letni voznik osebnega avtomobila vozil po hitri cesti H2 v napačni smeri oz. po...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img