spot_img

Vzhodna kohezija še vedno manj razvita

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Slovenija je razdeljena na dve kohezijski regiji – Zahodno Slovenijo in Vzhodno Slovenijo. Na razvitost posamezne regije vpliva bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca. Po podatkih iz leta 2018 se je razlika v povprečni razvitosti med Zahodno in Vzhodno Slovenijo celo povečala – Zahodna Slovenija je dosegala 105 odstotkov povprečja EU-ja, Vzhodna Slovenija pa 72 odstotkov. Raziskovali smo, katere prioritete bodo zasledovali na Vzhodu, da se bodo približali Zahodni regiji.

Slovenija je za potrebe izvajanje evropske kohezijske politike in opravljanje drugih skupnih nalog, povezanih z razvojem, razdeljena na dve regiji vzhodno n zahodno regijo. Kohezijska regija Vzhodna Slovenija teritorialno povezuje osem razvojnih regij: Pomursko, Podravsko, Koroško, Savinjsko, Zasavsko, Posavsko, Jugovzhodno Slovenijo in Primorsko-notranjsko regijo in je v primerjavi z Zahodom finančno podhranjena.

A predsednik Sveta podravske regije je prepričan, da je navkljub zapostavljenosti v primerjavi z zahodno kohezijo vzrok potrebno iskati tudi v vzhodni koheziji.

Evropska komisija v svežnju zakonodajnih predlogov predlaga posodobitev kohezijske politike, ki ostaja glavna naložbena politika EU. Kot do sedaj je namenjena zmanjševanju razlik v razvitosti posameznih regij ter večji ekonomski, socialni in teritorialni kohezivnosti Unije.

Glavni kriterij za dodelitev sredstev med državami članicami in regijami ostaja BDP na prebivalca, regije pa so razvrščene v tri kategorije, in sicer tiste pod 75-odstotnim povprečjem razvitosti Evropske unije so manj razvite regije, regije v prehodu so med 75-odstotnim in 100 odstotnim  povprečjem razvitosti EU, bolj razvite regije pa nad 100-odstotnim povprečjem razvitosti EU. Vzhodna kohezijska regija spada med manj razvite, zahodna pa v regije v prehodu.

Slovenija bo iz naslova evropskih kohezijskih sredstev v obdobju 2021-2027 po zadnjem predlogu iz julija 2020 prejela okoli 3 milijarde EUR. Za kohezijsko regijo Vzhodna Slovenija je predvidenih slaba milijarda in pol evrov.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img