spot_img

Vzdrževalna dela na gradu Vurberk

V zadnjem tednu

Grad Vurberk si je v sklopu obiska vlade v Podravju ogledal minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je zagotovil, da bodo sofinancirali nadaljnji razvoj enega najpomembnejših delov kulturne dediščine v občini Duplek. Z to odločitvijo so na občini izredno zadovoljni, vendar na obljube kljub ustnim zagotovilom gledajo z rahlo skepso.

Grad Vurberk je bil zaradi denacionalizacijskih postopkov in visokih stroškov obnove dolga leta v izredno negotovem položaju. Po uspešno pridobljenih sredstvih na razpisu ministrstva za kulturo pa so se na občini nemudoma lotili nujnih gradbenih del za vzdrževanje gradu. V proračunu občine za leto 2021 je za prvo fazo obnove na voljo 150 tisoč evrov. Vzdrževalna dela so ocenjena na okoli 115 tisočakov, pristojno ministrstvo pa je pokrilo polovični delež investicije.

Trenutno na gradu potekajo investicijska vzdrževalna dela in sicer na obzidju pri odru, stolpu. Dela v avditoriju bi naj bila končana še ta teden, celoten projekt pa do konca prihodnjega meseca. Grad bo tako v mesecu septembru ponovno oživel.
Kljub številnim finančnim vlaganjem pa grad še niti približno ni v celoti urejen. Na občini si prizadevajo za še nadaljnji razvoj vurberškega gradu. Po besedah župana si prizadevajo za nadgradnjo terase oz. obzidja ter ureditev okroglega stolpa.

Grad Vurberk stoji sicer na južnem delu Slovenskih goric, na strmi levi obali reke Drave in je bil prvič posredno omenjen leta 1238. Grad je sicer menjaval številne lastnike in preživel tudi obleganje turkov, a je po bombardiranju med drugo svetovno vojno postal le vir gradbenega materiala za okoliške prebivalce. Kasneje je bilo notranje dvorišče gradu preurejeno v letno gledališče, kjer še danes prirejajo razne kulturne in druge prireditve.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:08

Zaradi zanemarjanja vrtčevske infrastrukture nekaj oddelkov gostuje v šolah

S septembrom bo prag mariborskih javnih vrtcev prestopila nova generacija otrok. Tudi letos je v 36-ih enotah dovolj prostora...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel