Vse več žrtev koronavirusa, Slovenija med najbolj ogroženimi

Doslej je za posledicami covid 19 umrlo 797 ljudi. Čeprav število žrtev eksponentno narašča, je tokrat stopnja smrtnosti nižja kot v prvem valu. Ponovno so najbolj kritične točke domovi za starostnike, kjer umre več oskrbovancev, kot jih umre v bolnišnicah. Med umrlimi je največ žrtev starejših od 85 let.

Če predpostavimo, da se je drugi val začel septembra je umrlo 590 covid pacientov, samo septembra in oktobra pa 204. V novembru jih je umrlo že 362. S tem se po podatkih Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni (ECDC) Slovenija po številu smrti covidnih bolnikov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh uvršča na četrto mesto med državami EU. Višjo smrtnost v zadnjem času so imele le Češka, Belgija in Madžarska.

Število umrlih naglo narašča. Več okuženih oskrbovancev v domovih za starejše umre v domovih kot v bolnišnicah; VIR: Covid 19 sledilnik

Torej če upoštevamo, da je od 1. septembra do 12. novembra skupno umrlo 591 covidnih bolnikov, medtem ko je bilo v tem obdobju potrjenih 49.399 okužb, pomeni, da je bil delež umrlih glede na potrjene okužbe 1,2-odstoten.

V svetu na 79. mestu po številu umrlih, a po številu umrlih na milijon prebivalcev na 33. mestu

Največ smrtnih žrtev so do sedaj zabeležili v Združenih državah Amerike, kjer je za posledicami covida 19 umrlo že več kot 251.000 ljudi. Sledi Brazilija s 165.811 žrtvami, Indija s 130.109 žrtvami in Mehika 98.000 žrtvami. Slovenija po številu umrlih v svetu zaseda 79. mesto.

A situacija se obrne ko pogledamo število umrlih na milijon prebivalcev. Največ žrtev je zabeležila Belgija 1.242 na milijon prebivalcev, sledi San Marino s 1.237, pa Peru s 1.063 in Andora z 983. Tukaj smo Slovenci na 33. mestu.

Daleč največ smrtnih žrtev kot posledica okužbe s covid 19 imajo Združene države Amerike, kjer je za posledicami koronavirus umrlo že več kot 250.000 ljudi. VIR: Net TV

V drugem valu stopnja smrtnosti na intenzivnih oddelkih 15-odstotna, v prvem kar 30-odstotna

Med zagovorniki teorije zarot je veliko primerjavi s smrtjo kot posledica gripe in covida 19. Matjaž Jereb vodja Oddelka za intenzivno terapijo na Infekcijski kliniki Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je pojasnil, da primerljivost ni možna, saj večina kovidnih pacientov umre zaradi odpovedi enega ali več organov ob hudi prizadetosti dihal. Največ jih umre zaradi zapletov po pljučni emboliji oz. trombozi, sledijo tisti z odpovedjo pljuč zaradi pljučnice, pri nekoliko mlajših bolnikih pa je vzrok smrti ta, da se ob hudi prizadetosti dihal zapletejo druge kronične bolezni, zlasti srčne.

V drugem epidemičnem valu je smrtnost na intenzivnih oddelkih okoli 15-odstotna, to je manj kot v prvem valu, ko je bila 30-odstotna smrtnost. A kot je poudaril, imajo denimo v UKC Ljubljana trenutno 63 kritično bolnih, večina je priklopljena na aparate in pri nobenem ne morejo napovedati razpleta zdravljenja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj