spot_img

Vse več otrok in celotnih razredov je v karanteni

V zadnjem tednu

Okužbe z novim koronavirusom se vse bolj širijo tudi po slovenskih vrtcih in šolah in s tem predstavljajo tudi vse večje organizacijske težave. Po najnovejših podatkih covid sledilnika je v karanteni največ otrok iz Osrednje Slovenije, takoj za njimi so otroci iz Podravja. Med njimi je največ odsotnih v osnovni šoli Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici, tesno za njimi pa je mariborska šola Prežihovega Voranca. Razredi, kjer so potrdili okužbe, praviloma ostajajo doma in pouk nadaljujejo od doma, prostore pa temeljito razkužijo.

V izobraževalnih ustanovah raste število okuženih in karanten, ki so odrejene celotnim oddelkom, a vse več otrok se bori z virusi, ki povzročajo okužbe dihal, pa niso covid.

Otroški oddelki so polni bolnikov s tovrstnimi okužbami. So pa v bolnišnici tudi otroci vseh starosti, ki so okuženi s covidom. Glede na dostopne podatke je večina otrok, tudi tistih, ki imajo kronične bolezni, prebolela covid-19 v blagi obliki. Med otroki s težjo klinično sliko pa so bili pogosteje otroci s hujšimi oblikami nekaterih kroničnih bolezni in otroci z oslabljenim imunskim sistemom.

Starši pa se velikokrat znajdejo v dilemi, kako pri otroku prepoznati znake respiratornih obolenj in covida. A vendar so med najpogostejšimi vzroki za covid pri otroku izguba vonja in okusa, pa tudi ostali znalki.

Tudi pri otrocih se lahko pojavi tako imenovani »podaljšani covid« ali »post-covid sindrom«, kjer težave, povezane s prebolevanjem covidom-19, trajajo več kot en mesec. Najpogosteje se kažejo kot utrujenost, motnje razpoloženja, motnje koncentracije, mejno povečana telesna temperatura, glavobol, vrtoglavica, občutek dušenja, težko dihanje, in bolečine v prsih.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:08

Zaradi zanemarjanja vrtčevske infrastrukture nekaj oddelkov gostuje v šolah

S septembrom bo prag mariborskih javnih vrtcev prestopila nova generacija otrok. Tudi letos je v 36-ih enotah dovolj prostora...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel