Vse več otrok in celotnih razredov je v karanteni

0
139

Okužbe z novim koronavirusom se vse bolj širijo tudi po slovenskih vrtcih in šolah in s tem predstavljajo tudi vse večje organizacijske težave. Po najnovejših podatkih covid sledilnika je v karanteni največ otrok iz Osrednje Slovenije, takoj za njimi so otroci iz Podravja. Med njimi je največ odsotnih v osnovni šoli Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici, tesno za njimi pa je mariborska šola Prežihovega Voranca. Razredi, kjer so potrdili okužbe, praviloma ostajajo doma in pouk nadaljujejo od doma, prostore pa temeljito razkužijo.

V izobraževalnih ustanovah raste število okuženih in karanten, ki so odrejene celotnim oddelkom, a vse več otrok se bori z virusi, ki povzročajo okužbe dihal, pa niso covid.

Otroški oddelki so polni bolnikov s tovrstnimi okužbami. So pa v bolnišnici tudi otroci vseh starosti, ki so okuženi s covidom. Glede na dostopne podatke je večina otrok, tudi tistih, ki imajo kronične bolezni, prebolela covid-19 v blagi obliki. Med otroki s težjo klinično sliko pa so bili pogosteje otroci s hujšimi oblikami nekaterih kroničnih bolezni in otroci z oslabljenim imunskim sistemom.

Starši pa se velikokrat znajdejo v dilemi, kako pri otroku prepoznati znake respiratornih obolenj in covida. A vendar so med najpogostejšimi vzroki za covid pri otroku izguba vonja in okusa, pa tudi ostali znalki.

Tudi pri otrocih se lahko pojavi tako imenovani »podaljšani covid« ali »post-covid sindrom«, kjer težave, povezane s prebolevanjem covidom-19, trajajo več kot en mesec. Najpogosteje se kažejo kot utrujenost, motnje razpoloženja, motnje koncentracije, mejno povečana telesna temperatura, glavobol, vrtoglavica, občutek dušenja, težko dihanje, in bolečine v prsih.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here