Dan Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor prinaša številne negotovosti. Veliko več otrok in mladostnikov se obrača na omenjeno institucijo, še posebej ob nadaljevanju ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom. Težave se pri otrocih odražajo predvsem na vedenjski ravni, medtem ko se mladostniki bolj soočajo z osamljenostjo.

Ob dnevu Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor so zaposleni zaskrbljeni zaradi naraščanja čustvenih stisk, ki jih opažajo predvsem  med otroci in mladostniki po prvem valu epidemije in ob pričetku šolskega leta.

V prvem valu je veliko otrok in mladostnikov ostalo brez potrebne pomoči zaradi popolnega zaprtja šol in služb, ki skrbijo za njihovo duševno zdravje Po začetnem zatišju zaradi šoka, pa se je stanje slabšalo, otroci in mladostniki pa so pomoč iskali tudi na spletu. Na njim namenjenih straneh, so postavljali več vprašanj o različnih psiholoških težavah.

Pedopsihiatri v drugem valu opažajo več tesnobnih motenj, stresnih motenj in motenj
hranjenja. V Svetovalnem centru se prav tako srečujemo z več primeri težav, povezanih s tesnobo, tudi s paničnimi napadi, z odklanjanjem šole in in učnimi težavami.

Socialna izolacija ni isto kot osamljenost, a slednjo ugotovili pri tretjini mladostnikov in pri polovici mlajših odraslih. Socialna izolacija in osamljenost povečujeta tveganje za depresijo in anksioznost in simptomi vztrajajo še mesece in leta.

Dosedanje študije v času epidemije sicer kažejo, da zaradi podaljšanega obdobja negotovosti lahko pričakujemo povečanje anksioznih motenj, depresivne in post travmatske simptomatike. Depresija in tesnoba naraščata zlasti med dekleti, pri otrocih pa je več vedenjskih težav.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj