Vse več čebel in vse manj medu

0
132

Člani Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev ugotavljajo, da je v Sloveniji vse več čebel in vse manj medu. V zadnjem desetletju se je število čebel povečalo iz 8000 na 12000, število čebeljih družin iz 150.000 na 200.000. Pašni pogoji pa so vse slabši, saj se čebelarji soočajo z bornimi letinami, ki so posledica klimatskih sprememb in drugih okoliščin.

Čebele privlačijo rastline, ki izločajo nektar in dajejo cvetni prah. Nektar je sladka tekočina, s katero rastline privabljajo čebele, da si zagotovijo oprašitev in razvoj semena ter s tem obstoj vrste. Čebele potrebujejo za prehrano še cvetni prah. V Sloveniji je okoli 1000 vrst rastlin, na katerih lahko čebele nabirajo nektar in cvetni prah. Od teh rastlin jih je nekaj gospodarsko pomembnih in na teh čebele naberejo presežek medu. Ta presežek lahko čebelar odvzame iz panjev in ga iztoči. Vreme postaja vse bolj muhasto, kar je za čebelarje še posebej problematično v času medenja.

Ljudje lahko posadimo medene rastline, se izogibamo rabi herbicidov, pesticidov in umentih gnojil in podpremo lokalne čebelarje.
V organizaciji Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev so dali tudi pobudo, da se prenovi strategija razvoja slovenskega čebelarstva, v kateri bi preverili, v katero smer bodo razvijali slovensko čebelarstvo.
Pobuda je bila tudi, da bi na mestnih zelenicah ne rasla zgolj trava, ampak tudi medovite rastline, kot n aprimer detelja in trobentice, da bi torej zeleneice ne služile zgolj za okras, ampak bi obenem koristile čebelam za pašo.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here