Vse se začne pri potrošniku

Pandemija novega koronavirusa je razkrila ranljivost prehranskih oskrbovalnih verig. Slovenski trgovci zaradi vrste nepravilnosti v oskrbovalnih verigah prehrane težko tekmujejo s tujimi konkurenti. Kmetje kažejo s prstom na visoke marže trgovcev in slabe odnose znotraj verige. Ministrstvo za kmetijstvo pa že leta želi vzpostaviti ravnovesje, a mu to do sedaj ni najbolje uspevalo.

Kratke prehranske verige med pridelovalcem in potrošnikom vodijo v bolj varno in zdravo prehranjevanje in vzdržujejo »kondicijo« posameznika in lokalnega gospodarstva. A vendar potrošniki namesto do lokalnega ponudnika, raje kupujemo v nakupovalnih centrih. Še vedno raje kot na kvaliteto prisegamo na ceno.

Tujina je svoje potenciale že prepoznala in neguje kratke dobavne verige ter ozavešča prebivalce, da raje kot v supermarketih kupujejo pri lokalnih proizvajalcih.

V Sloveniji se potrošniku ni privzgojil odnos do lokalne hrane in podpora lokalnih proizvajalcev, zato tudi slovenski kmet ne uživa takšnega ugleda kot je to praksa v tujini.

Z uveljavitvijo »načela kratkih verig« se ustvari realne pogoje za oskrbo prebivalstva s kvalitetno, lokalno pridelano hrano višje kakovosti, niso pa zanemarljivi tudi drugi pozitivni učinki, kot so porast stopnje samooskrbe s hrano, zagotavljanje trajnostne rabe kmetijskih površin in zmanjševaje »ogljičnega odtisa«.

Pandemija lahko predstavlja mejnik ozaveščanju potrošnikov, kako pomembne so kratke verige in zavedanje o podpori lokalnemu kmetijstvu. Zato je nujno, da še naprej na podlagi okrepljenega družbenega zavedanja o pomenu varnosti hrane krepimo samooskrbo, še posebej tiste sektorje, kjer še ne zadovoljimo potrebam trga.

 

video novice

00:04:55
00:04:53
00:04:14

Kako vrtove pripraviti na jesen

00:04:14
spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj