Vse se začne pri potrošniku

Pandemija novega koronavirusa je razkrila ranljivost prehranskih oskrbovalnih verig. Slovenski trgovci zaradi vrste nepravilnosti v oskrbovalnih verigah prehrane težko tekmujejo s tujimi konkurenti. Kmetje kažejo s prstom na visoke marže trgovcev in slabe odnose znotraj verige. Ministrstvo za kmetijstvo pa že leta želi vzpostaviti ravnovesje, a mu to do sedaj ni najbolje uspevalo.

Kratke prehranske verige med pridelovalcem in potrošnikom vodijo v bolj varno in zdravo prehranjevanje in vzdržujejo »kondicijo« posameznika in lokalnega gospodarstva. A vendar potrošniki namesto do lokalnega ponudnika, raje kupujemo v nakupovalnih centrih. Še vedno raje kot na kvaliteto prisegamo na ceno.

Tujina je svoje potenciale že prepoznala in neguje kratke dobavne verige ter ozavešča prebivalce, da raje kot v supermarketih kupujejo pri lokalnih proizvajalcih.

V Sloveniji se potrošniku ni privzgojil odnos do lokalne hrane in podpora lokalnih proizvajalcev, zato tudi slovenski kmet ne uživa takšnega ugleda kot je to praksa v tujini.

Z uveljavitvijo »načela kratkih verig« se ustvari realne pogoje za oskrbo prebivalstva s kvalitetno, lokalno pridelano hrano višje kakovosti, niso pa zanemarljivi tudi drugi pozitivni učinki, kot so porast stopnje samooskrbe s hrano, zagotavljanje trajnostne rabe kmetijskih površin in zmanjševaje »ogljičnega odtisa«.

Pandemija lahko predstavlja mejnik ozaveščanju potrošnikov, kako pomembne so kratke verige in zavedanje o podpori lokalnemu kmetijstvu. Zato je nujno, da še naprej na podlagi okrepljenega družbenega zavedanja o pomenu varnosti hrane krepimo samooskrbo, še posebej tiste sektorje, kjer še ne zadovoljimo potrebam trga.

 

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj