Vse manj uporabljamo gotovino

Evropska centralna banka je sporočila, da se vedenje pri plačevanju v evrskem območju postopoma spreminja. “Anketa kaže, da je pandemija covida-19 pospešila uporabo različnih metod brezgotovinskega plačevanja. Gotovina je najpriljubljenejši instrument za osebna plačila malih vrednosti, vendar se njena uporaba postopoma zmanjšuje,” so navedli.

Trend plačevanja s kartico je v 3 letih narasel za 6 odstotkov

Lani so odrasli potrošniki v območju skupne valute za plačila malih vrednosti uporabili gotovino v 73 odstotkih transakcij na prodajnih mestih in med fizičnimi osebami; po vrednosti je šlo za 48-odstotni delež. V prejšnji študiji ECB, ki je bila opravljena leta 2016, je delež znašal 79 odstotkov transakcij oz. 54 odstotkov vrednosti.

Po podatkih ankete Evropske centralne banke je v času epidemije 40-odstotkov potrošnikov plačevalo s kartico. Vir: iStock

Tudi epidemija vpliva na plačevanje z gotovino

Uporaba kartic za plačila malih vrednosti, ki jih potrošniki opravijo osebno, se je v enakem triletnem obdobju povečala za pet odstotnih točk, in sicer z 19 na 24 odstotkov oz. 41 odstotkov po vrednosti. Lani so bile skoraj štiri od desetih kartičnih transakcij opravljene z brezstično tehnologijo.

Da bi razumela morebiten vpliv pandemije na vedenje potrošnikov pri plačevanju, je ECB študijo iz leta 2019 dopolnila s priložnostno anketo, ki jo je izvedla julija letos. Štirje od desetih anketirancev so odgovorili, da od začetka pandemije manj pogosto uporabljajo gotovino.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj