Vse manj uporabljamo gotovino

0
54

Evropska centralna banka je sporočila, da se vedenje pri plačevanju v evrskem območju postopoma spreminja. “Anketa kaže, da je pandemija covida-19 pospešila uporabo različnih metod brezgotovinskega plačevanja. Gotovina je najpriljubljenejši instrument za osebna plačila malih vrednosti, vendar se njena uporaba postopoma zmanjšuje,” so navedli.

Trend plačevanja s kartico je v 3 letih narasel za 6 odstotkov

Lani so odrasli potrošniki v območju skupne valute za plačila malih vrednosti uporabili gotovino v 73 odstotkih transakcij na prodajnih mestih in med fizičnimi osebami; po vrednosti je šlo za 48-odstotni delež. V prejšnji študiji ECB, ki je bila opravljena leta 2016, je delež znašal 79 odstotkov transakcij oz. 54 odstotkov vrednosti.

Po podatkih ankete Evropske centralne banke je v času epidemije 40-odstotkov potrošnikov plačevalo s kartico. Vir: iStock

Tudi epidemija vpliva na plačevanje z gotovino

Uporaba kartic za plačila malih vrednosti, ki jih potrošniki opravijo osebno, se je v enakem triletnem obdobju povečala za pet odstotnih točk, in sicer z 19 na 24 odstotkov oz. 41 odstotkov po vrednosti. Lani so bile skoraj štiri od desetih kartičnih transakcij opravljene z brezstično tehnologijo.

Da bi razumela morebiten vpliv pandemije na vedenje potrošnikov pri plačevanju, je ECB študijo iz leta 2019 dopolnila s priložnostno anketo, ki jo je izvedla julija letos. Štirje od desetih anketirancev so odgovorili, da od začetka pandemije manj pogosto uporabljajo gotovino.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here