spot_img

Vrh G20 o boju s pandemijo in podnebnimi spremembami

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Prvič od začetka pandemije se bodo danes v Rimu v živo sestali voditelji 20 najmočnejših gospodarstev sveta. Vrh G20 bo potekal v luči težko pričakovanega podnebnega vrha v Glasgowu, kar bo bistveno zaznamovalo njegovo vsebino. Na vrhu agende bosta še boj s pandemijo in gospodarsko okrevanje po njej. Vrh spremljajo strogi varnostni ukrepi.

Kdo se bo udeležil vrha G20?

Številni voditelji, med njimi ameriški predsednik Joe Biden, so v italijansko prestolnico prispeli že v petek. Po drugi strani nekaterih najvidnejših voditeljev držav G20 v Rim sploh ne bo, ampak se bodo vrha udeležili le preko video povezave. Med njimi sta ruski predsednik Vladimir Putin in kitajski voditelj Xi Jinping.

Dnevni red dvodnevnega vrha je zelo poln, a kakšnih večjih prebojev sodeč po napovedih ni pričakovati. Gostitelj, italijanski premier Mario Draghi je vrh označil predvsem kot pomemben signal “vračanja k multilateralizmu po temnih letih izolacionizma in z zdravstveno krizo povezane izolacije”.

Voditelji G20 naj bi sicer družno pritrdili cilju o omejitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje Celzija in takojšnjemu ukrepanju v tej smeri. Podprli naj bi tudi doseganje ničelnih neto toplogrednih izpustov, a odprto ostaja, ali bodo ob tem navedli ciljno leto 2050.

Govorili bodo tudi o poteku pandemije

Glede boja proti pandemiji covida-19 so finančni in zdravstveni ministri držav G20 na srečanju v petek dosegli dogovor o cilju 40-odstotne precepljenosti svetovne populacije do konca leta in 70-odstotne precepljenosti do sredine leta 2022.

Poleg tega naj bi voditelji G20 potrdili dogovor o uvedbi 15-odstotnega minimalnega davka na globalne korporacije.

Že pred začetkom vrha so v italijanski prestolnici uvedli najstrožje varnostne ukrepe, tudi zaradi napovedanih protestov. Med drugim se od srede zvečer do ponedeljka popoldne na vseh vstopnih točkah v Italijo, tudi na meji s Slovenijo, znova izvaja nadzor.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Evropski milijoni za blaženje podnebnih sprememb

Vlada je v načrt razvojnih programov 2022–2025 uvrstila 12 novih projektov iz programa za blaženje posledic podnebnih sprememb in...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img