Vprašljiva širitev Novega Jorka

0
443

Med prvimi občinami na širšem ptujskem območju, ki so po svoji ustanovitvi začele urejati obrtne cone, je občina Markovci, ki lahko po dveh desetletjih načrtnega vlaganja v širjenje obrti in podjetništva izpostavi skoraj 20 hektarjev veliko obrtno cono, poimenovano Novi Jork. V izgradnjo obrtne cone je občina doslej vložila 2,5 milijona evrov, s tem denarjem pa je kupila zemljišča in prostor infrastrukturno uredila.

V občini Markovci zaključujejo ureditev obrtne cone – 4 faza, za katero so pridobili nekaj manj kot polovico evropskih sredstev. V okviru projekta so zgradili infrastrukturo v obstoječi obrtni coni Novi Jork v novem, razširjenem delu. Uredili so kanalizacijsko in vodovodno omrežje ter kanalizirali telekomunikacije in razvod za nizko napetostno omrežje. Uredili so tudi padavinske vode na javnih površinah, ceste in razsvetljavo.

Obrtna cona Novi Jork v Markovcih diha s polnimi pljuči in velja za eno uspešnejših con na širšem Ptujskem nasploh. V coni, ki jo občina razvija že dve desetletji, deluje 20 podjetij, ki povezujejo okrog 400 zaposlenih. A kmalu bo teh še skoraj polovica več.

Za projekt vreden 600.000 evrov so pridobili 259 tisoč evrov denarja v okviru Dogovora za razvoj Podravske razvojne regije. Toda ambiciozno razmišljajo že o širitvi cone. A vendar Gabrovec poziva pristojne k snovanju strategije, ki bi umestila poslovne cone v okolje, kjer je gospodarska dejavnost bolj razvita.

Občina Markovci veliko vlaga v malo gospodarstvo. V zadnjih 10 letih so v te namene razpisali več kot pol milijona evrov. Ureditev obrtne cone pa ni samo pomemben za gospodarstvo, ampak tudi za okolje. Obrtna cona je nastala v nekdanji gramoznici in kasneje črnem odlagališču odpadkov, zdaj se širi proti cesti Ptuj-Zavrč. Z načrtovano gradnjo, ki je dovolj odmaknjena in ne motijo bližnjih prebivalcev, so tako poskrbeli tudi za nekdaj močno degradirano okolje.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here