Voditelji članic EU o varnostnih temah v povezavi z Natom, v razpravi bo sodeloval tudi premier Janša

0
52

Voditelji članic EU bodo drugi dan februarskega virtualnega zasedanja razpravljali o varnostnih in obrambnih temah ter južni soseščini. Razprave se bo udeležil tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg.

Zaveza k tesnem sodelovanju z Natom

Voditelji, med njimi slovenski premier Janez Janša, bodo v skupni izjavi predvidoma zapisali, da mora EU ob vse večji globalni nestabilnosti prevzeti več odgovornosti za svojo varnost.

Zavezali naj bi se k tesnemu sodelovanju z Natom in k sodelovanju z novo ameriško administracijo pri oblikovanju ambiciozne čezatlantske agende, ki vključuje tesen dialog o varnosti in obrambi.

V razpravi bo predvidoma poudarek tudi na kibernetski varnosti, ki naj bi bila ena od ključnih tem med slovenskim predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta.

Voditelji naj bi se ob vse pogostejših in vse kompleksnejših kibernetskih grožnjah zavezali h krepitvi evropske kibernetske odpornosti in odzivnosti. Pozvali naj bi tudi k več sodelovanja in usklajevanja pri spoprijemanju s hibridnimi grožnjami, vključno z dezinformacijami.

Prav tako naj bi pozvali k pripravi koncepta strateškega kompasa za krepitev skupnega delovanja na področju varnosti in obrambe, ki naj bi ga sprejeli do marca prihodnje leto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here