Voditelji članic EU o slabšanju epidemiološke slike, Janša z von der Leynovo o cepivih

0
37
Foto: uraden Twitter profil Evropske komisije

Voditelji članic EU se bodo danes in v petek zaradi slabšanja epidemiološke slike sestali le virtualno, čeprav se je načrtovalo srečanje v Bruslju. V ospredju bodo prizadevanja za pospešitev cepljenja proti covidu. Premier Janez Janša se bo pred vrhom virtualno pogovoril s predsednico Evropske komisije, Ursulo von der Leyen.

Okrepiti  prizadevanja za pospešitev proizvodnje in dobave cepiv

Slednje je ključno za premostitev pandemične krize. To bo po pričakovanjih eno ključnih sporočil v skupni izjavi voditeljev – ob opozorilu, da epidemiološki položaj ostaja resen.

Zavzeli naj bi se tudi za začetek priprav skupnega pristopa k postopnemu odpravljanju omejitev in za čimprejšnjo vzpostavitev enotnega sistema za covidno potrdilo, ki naj bi bilo nared do poletja ter naj bi olajšalo potovanja in spodbudilo turizem.

Veliko razprave se pričakuje tudi glede vprašanja izvoza cepiv, ki je močno zaostrilo odnose med EU in Združenim kraljestvom. Evropska komisija je zaostrila merila za odobritev izvoza, nad čimer nekatere članice naj ne bi bile navdušene.

Vrh se ne namerava ukvarjati z vprašanjem razdeljevanja cepiv

Saj to ni primeren prostor za to, so dan pred zasedanjem pojasnili viri pri EU. Rešitev za težave glede cepiv, ki jih je izpostavilo šest voditeljev, tudi slovenski premier, se sicer išče v okviru usmerjevalnega odbora.

Na vrhu bo drevi na kratko virtualno sodeloval tudi ameriški predsednik Joe Biden. To bo prvi pogovor novega ameriškega predsednika z voditelji članic unije. Na dnevnem redu dvodnevnega zasedanja je še vrsta tem, tudi odnosi s Turčijo.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here