Gostinci, kozmetiki in frizerji so vlado pozvali k ponovnemu razmisleku omejevanja posameznih dejavnosti. Zapiranje dejavnosti bi bilo za mnoge gospodarstvenike pogubno. Če bo prišlo do omejevanja ali zapiranja, tako pričakujejo, da jim bo država pokrila nadomestila stroškov plač zaposlenim, temeljni dohodek za delodajalce in stroške najemnin.

Gostinci, frizerji in kozmetiki do v pismu predsedniku vlade in resornim ministrom zapisali, da se zavedajo slabe epidemiološke slike v državi, da pa so mnenja, da je možno kljub temu še vedno opravljati dejavnosti v skladu s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Na hude razmere v gospodarstvu opozarjajo tudi pri Štajerski gospodarski zbornici.

Zapiranje dejavnosti bi občutili tudi večja podjetja v regiji. V Boxmarku so zaradi posledic koronavirusa odpustili večsto ljudi.

Tudi v Talumu so v pričakovanju najhujših ukrepov. Junija so napovedovali, da bi vnovično zapiranje doprineslo nepopravljive posledice.

Hude težave se napovedujejo pri izvozu, ki je ključno gonilo slovenskega gospodarstva. In čeprav spodbujajo spletno poslovanje in digitalizacijo, se določene panoge takšnemu načinu ne morjeo popolnoma prilagoditi.

Posledice je še težko napovedati, a gospodarstveniki napovedujejo, da bo veliko podjetij ugasnilo. Mnogi so že v prvem valu porabili prihranke, ob morebitnem novem valu jim ne ostane nič drugega kot da dejavnost preprosto ugasnejo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj