spot_img

Vlak spomina na sovjetske vojne ujetnike

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V mariborskem nekdanjem nacističnem taborišču Stalagu 18d je potekala slavnostna prireditev ob 80. obletnici nacističnih uničevalnih taborišč, z naslovom »Prezrte žrtve nacizma« oziroma na otvoritev »Vlaka spomina«, obnovljenega vagona iz leta 1941 z razstavo. Ob prihodu vlaka so potekali slovesni dogodki v spomin na padle sovjetske vojne ujetnike, častni pokrovitelj razstave pa je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

V Mednarodnem raziskovalnem centru II. svetovne vojne je potekala slavnostna otvoritev ob 80. obletnici prihoda prvih sovjetskih vojnih ujetnikov v taborišče Stalag XVIII-D v Melju. V Maribor je ob tej priložnosti prispel vlak spomina, gre za originalni vagon, ki je restavriran s podporo in pomočjo Slovenskih železnic, in opremljen z razstavo, ter je primer vagonov, ki so leta 1941 prevažali sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike

Prihod »Vlaka spomina« je opremljen z razstavo, otvorili pa so tudi dve ločeni razstavi v muzejskih prostorih taborišča.

Skupaj s predstavniki veteranskih organizacij iz zavezniških držav, diplomati, politiki in kulturniki, so se poklonili spominu zavezništva in tragedijam druge svetovne vojne. Na željo in prošnjo vodstva MRC Maribor pa se je slovenski predsednik Borut Pahor strinjal z uradnim pokroviteljstvom spominske prireditve v Mariboru.

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne v Mariboru (MRC), v Sloveniji ohranja spomin na več kot 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov, ki so grozljive smrti umrli v nekdanjem nacističnem taborišču Stalag XVIII-D, imenovanem tudi taborišče smrti. MRC Maribor  zato pripravlja različne dogodke, posvečene tem nepozabnim grozotam in dogodkom.

S tem projektom želimo hkrati obujati in potrjevati vrednote, ki jih je Evropa utrdila ob koncu druge svetovne vojne in na katere ne smemo nikoli pozabiti.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

- Oglas - spot_img

Zadnje novice

00:03:40

Veseli december brez druženja

Lanski veseli december je bil v Sloveniji bolj klavrn. Zaradi epidemije koronavirusa so veljali številni ukrepi, tudi omejitev potovanja...

VAŠ GLAS

Pogoj PCT se mi zdi...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img