spot_img

Vlak spomina na sovjetske vojne ujetnike

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V mariborskem nekdanjem nacističnem taborišču Stalagu 18d je potekala slavnostna prireditev ob 80. obletnici nacističnih uničevalnih taborišč, z naslovom »Prezrte žrtve nacizma« oziroma na otvoritev »Vlaka spomina«, obnovljenega vagona iz leta 1941 z razstavo. Ob prihodu vlaka so potekali slovesni dogodki v spomin na padle sovjetske vojne ujetnike, častni pokrovitelj razstave pa je predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor.

V Mednarodnem raziskovalnem centru II. svetovne vojne je potekala slavnostna otvoritev ob 80. obletnici prihoda prvih sovjetskih vojnih ujetnikov v taborišče Stalag XVIII-D v Melju. V Maribor je ob tej priložnosti prispel vlak spomina, gre za originalni vagon, ki je restavriran s podporo in pomočjo Slovenskih železnic, in opremljen z razstavo, ter je primer vagonov, ki so leta 1941 prevažali sovjetske in druge zavezniške vojne ujetnike

Prihod »Vlaka spomina« je opremljen z razstavo, otvorili pa so tudi dve ločeni razstavi v muzejskih prostorih taborišča.

Skupaj s predstavniki veteranskih organizacij iz zavezniških držav, diplomati, politiki in kulturniki, so se poklonili spominu zavezništva in tragedijam druge svetovne vojne. Na željo in prošnjo vodstva MRC Maribor pa se je slovenski predsednik Borut Pahor strinjal z uradnim pokroviteljstvom spominske prireditve v Mariboru.

Mednarodni raziskovalni center druge svetovne vojne v Mariboru (MRC), v Sloveniji ohranja spomin na več kot 5000 sovjetskih vojnih ujetnikov, ki so grozljive smrti umrli v nekdanjem nacističnem taborišču Stalag XVIII-D, imenovanem tudi taborišče smrti. MRC Maribor  zato pripravlja različne dogodke, posvečene tem nepozabnim grozotam in dogodkom.

S tem projektom želimo hkrati obujati in potrjevati vrednote, ki jih je Evropa utrdila ob koncu druge svetovne vojne in na katere ne smemo nikoli pozabiti.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Investicije dražje, roki izvedbe pa daljše

Gradbena dela na objektih in infrastrukturi, ki se izvajajo na območju Mestne občine Ptuj so ocenjena na 23, 5...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img