Vlada posodobila besedilo poroštvenega zakona za energetska podjetja

Vlada je na dopisni seji posodobila prejšnji teden sprejeto besedilo predloga zakona o poroštvu države za obveznosti družb Gen energija, HSE in Geoplin. Novo predlog zakona poleg nomotehničnih sprememb prinaša poenoteno višino poroštva po posameznih skupinah upravičencev.

Vlada nekatere odločitve sprejela že prejšnji teden

Vlada je minuli teden določila besedilo predloga zakona o državnem poroštvu za obveznosti družb Gen energija, Holding Slovenske elektrarne (HSE) in Geoplin iz naslova kreditov, najetih za zagotavljanje dodatnih likvidnosti in nakup dodatnih količin zemeljskega plina izven trga EU, pri čemer ne gre za plin iz Rusije. Po njem bo država dala poroštvo za 80 odstotkov obveznosti upravičenca iz naslova najetih kreditov in iz jamstev za obveznosti iz naslova danih garancij in drugih instrumentov za zavarovanje obveznosti, ki jih potrebuje za zagotavljanje likvidnosti za nakup zemeljskega plina na trgih izven EU.

Poleg poenotene višine poroštva po posameznih skupinah upravičencev je v posodobljenem besedilu predlaganega zakona obenem določeno, da za izvajanje tega zakona in vseh pravic ter obveznosti države, ki iz njega izhajajo, skrbi ministrstvo za finance. Nadzor nad namensko porabo sredstev, za katera se daje poroštvo, pa izvajata ministrstvi za finance in za infrastrukturo. 

Kakšen je poglavitev namen predlagane zakonodaje?

Ob tem so poudarili, da je namen predlagane zakonodaje zagotoviti zanesljiv dostop upravičenim energetskim podjetjem do kratkoročnih likvidnostnih obratnih sredstev, ki jih potrebujejo za pokrivanje kratkoročnih ekstremnih likvidnostnih obremenitev. Te so povezane z zagotavljanjem denarnih kritij, ki so jih energetska podjetja zavezana zagotavljati klirinškim bankam v zvezi z borznimi finančnimi posli za ščitenje cene njihovih portfeljev energentov, in posledično zagotavljanje stabilnosti in zanesljivosti oskrbe končnih odjemalcev energentov v Sloveniji.

“Ciljamo na proizvajalce električne energije, na dva stebra, ki ju imamo v Sloveniji, in na največjega dobavitelja plina za Slovenijo, da mu omogočimo dostop do tretjih trgov in s tem do alternativne oskrbe z zemeljskim plinom ne le iz Rusije oz. evropskega plinskega sistema, temveč tudi z drugih kontinentov, in s tem tudi poskrbimo za zanesljivejšo in bolj varno oskrbo z zemeljskim plinom,” je na četrtkovi novinarski konferenci ob predstavitvi dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content