Vlada danes na seji med drugim o morebitnem sproščanju ukrepov

0
67

Vlada bo na današnji redni tedenski seji, namenjeni epidemiji, odločala o tem, katere ukrepe bo podaljšala. Ker se epidemiološka slika v državi izboljšuje, bi lahko kakšen ukrep tudi sprostila, a po torkovih besedah premierja Janeza Janše drastičnega sproščanja še ni pričakovati.

Število okužb počasi upada

V zadnjih dneh namreč število okužb upada, zaradi česar bi lahko po načrtu sproščanja, ki ga je določila vlade, iz črne faze prešli v rdečo, ko je že mogoče začeti sproščati nekatere ukrepe.

Po besedah premierja bi to pomenilo, da bi lahko v regijah z boljšo epidemiološko sliko, ki dosegajo merila za sproščanje, odpravili nekatere ukrepe. Pri tem je navedel odprtje šol za učence prvega triletja in vrtcev po t. i. C programu, “kar pomeni, da so razredi manjši”.

Večja sproščanja v prehodu v oranžno fazo

Po načrtu v rdečo fazo preidemo, ko se dnevno število okužb v povprečju v zadnjih sedmih dneh spusti na manj kot 1350 okužb na 100.000 prebivalcev, število hospitaliziranih pa na manj kot 1200. Po torkovih podatkov je bilo v ponedeljek v bolnišnicah hospitaliziranih 1200 bolnikov s covidom-19, sedemdnevno povprečje okuženih pa je bilo 1327, torej smo tik na meji.

Večje sproščanje ukrepov je po načrtu predvideno ob prehodu v oranžno fazo, ki nastopi, ko sedemdnevno povprečje okužb in število hospitaliziranih padeta pod 1000. Po besedah Janše bi se to glede na trenutne trende lahko zgodilo februarja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here