Vlada dala soglasje k razpisu za vpis na visokošolske zavode

Vlada Republike Slovenije je na dopisni seji dala soglasje k vsebini razpisa za vpis v dodiplomske in enovite magistrske študijske programe za študijsko leto 2021/2022.

Tako bo skupaj na voljo 18.520 vpisnih mest za vpis v 1. letnik za redni in izredni študij, in sicer 16.155 mest za državljane Republike Slovenije in držav članic EU in 2.365 mest za Slovence brez slovenskega državljanstva in tujce iz držav, ki niso članice EU.

V primerjavi z lanskoletnim razpisom visokošolski zavodi razpisujejo 43 vpisnih mest več za redni študij. Število vpisnih mest za izredni študij se zmanjšuje, in sicer za 154 vpisnih mest. Skupno število razpisanih vpisnih mest je glede na predlog razpisa za študijsko leto 2020/2021 tako manjše za 120 vpisnih mest.

V študijskem letu 2021/2022 sta razpisana tudi dva nova študijska programa. Univerza na Primorskem prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program Vizualne umetnosti in oblikovanje, Univerza v Mariboru pa prvič razpisuje nov univerzitetni študijski program Dentalna medicina.

Več vpisnih mest za informatiko in medicino

Na vladi so sicer še zapisali, da so po naknadnem posvetovanju s fakultetami povečali število mest na nekaterih programih. Tako se bo na ljubljansko fakulteto za računalništvo in informatiko na univerzitetni študij lahko vpisalo 170 namesto 150 oseb, na visokošolski 165 namesto 145, na magistrski študij pa 40 namesto 30. Na ljubljanski medicinski fakulteti so število mest iz 165 povečali na 205, na mariborski pa iz 96 na 106.

Ministrstvo za izobraževanje in ministrstvo za zdravje bosta zagotovila vsem trem fakultetam vsa potrebna dodatna sredstva ter pomoč pri zagotavljanju ostalih potrebnih pogojev za realizacijo povečanega vpisa.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj