Visoka onesnaženost zraka v Mariboru

Onesnaženost z delci PM10 najbolj škodujejo otrokom, starejšim ljudem, kroničnim in srčnim bolnikom. Pri njih se pojavijo težave z dihali, težko dihanje in celo srčni infarkt.

Zrak v Mariboru poleg prometa najbolj onsenažujejo zastarele kurilne naprave, nepravilno kurjenje in nekakovostno kurivo. Dodaten dejavnik onesnaženosti zraka pa je v teh dneh tudi vreme.

V primeru pričakovane visoke onesnaženosti zraka z delci PM10 strokovnjaki priporočajo, da občani ne kurijo lesa v pečeh in kaminih, če imajo druge možnosti ogrevanja; zmanjšajo ogrevanje stanovanja in poslovnih prostorov, kjer se kot energent uporabljajo tekoča ali trdna goriva; uporabljajo javni prevoz namesto osebnih vozil ter ne kurijo na prostem.

V okolici Maribora je kritično tudi območje občine Miklavž na Dravskem polju. Predvsem zaradi lege in velikega števila individualnih kurišč. Stanje je verjetno podobno tudi v drugih okoliških občinah, vendar tam merilcev zraka še nimajo.

Trdni delec (PM) je izraz za prah, ki je prisoten v zraku v določenem obdobju. Kot aerosol je v obliki vodne kapljice, v kateri je ujet trden ali tekoč delec. V veliki večini delcev je glavna komponenta ogljik, na tega pa se lahko vežejo primesi kot so kovine, organska topila ali ozon. Najpogosteje se izvajajo v zadnjih letih meritve delcev premera 10 (PM10) in 2,5 (PM2,5) µm, ki so zdravju najbolj škodljive.

Sestava delcev je odvisna od izvora delcev. Velja, da se manjši in svetlejši delci zadržujejo v zraku dalj časa. Večji delci se zadržujejo v atmosferi nekaj ur, medtem ko lahko manjši delci ostanejo v atmosferi več tednov in se navadno »sperejo« iz atmosfere šele s padavinami. Delci so naravnega (dim gozdnih požarov, vulkanski pepel) ali antropogenega izvora (energetski objekti, promet, industrija, individualna kurišča). Delci vplivajo na zdravje ljudi, kakor tudi na klimo, vidnost in podobno.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj