Visoka obletnica mariborskega Branika

0
223

Leta 1900 je bilo ustanovljeno Športno društvo Maribor, ki danes velja za najstarejše slovensko športno društvo. Vključevalo je več športnih panog in prirejalo športne in in družabne dogodke. Danes, 121 let kasneje, se Zveza mariborskih športnih društev Branik pod novim vodstvom podaja na novo pot z željo, da pod svoje okrilje zbere še več športnikov.

Zgodovina mariborskega športa je neločljivo povezana s športnim društvom na levem bregu Drave, ki je skozi 120 letno zgodovino gojilo množico športnih panog, spreminjalo ime in skrbelo za športno udejstvovanje Mariborčanov. V zadnjem obdobju je Zveza mariborskih športnih društev Branik sicer doživela nekaj pretresov, a se zdi, da se za Branikovce pod novim vodstvom obetajo boljši časi.

Veliko optimističnih besed je bilo izrečenih tudi na včerajšnji slovesnosti ob praznovanju 120 letnice Zveze mariborskih športnih društev Branik. Praznovanja se je ob številnih znanih športnih obrazih udeležil tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je branikovcem ob tem vročil Zahvalo za spodbujanje razvoja športne dejavnosti in društvenega življenja v mestu Maribor. Omenjeno priznanje je tudi motivacija za še boljše delo v prihodnje.

Da so temelji za razvoj Branika dobri in da novo vodstvo prinaša dodatno energijo, je prepričan tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije. Tako uspešna društva, ki so imela tudi državotvoren pomen, so po besedah Gabrovca v veliki meri oblikovala tudi sodoben slovenski šport in družbo na sploh.

Ob tem si lahko v Muzeju narodne osvoboditve Maribor ogledate tudi razstavo Zavedni duh v zdravem telesu. Gre za sprehod skozi 120 let organiziranega slovenskega športa v Mariboru. Razstava bo sicer na ogled predvidoma še do konca oktobra.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here