Visok obisk na Ptujskem gradu

Vodilni pri Pokrajinskem muzeju Ptuj Ormož, ki upravlja s Ptujskim gradom, so z lanskim obiskom zelo zadovoljni. Direktor Aleksander Lorenčič je dejal, da turisti, ki so obiskali grad prihajajo iz kar 80 različnih držav.. Večina je vendarle domačih gostov, med tujimi pa so se prvič do sedaj na vrhu znašli Madžari, ki so prehiteli Avstrijce.

Obiskovalci iz Avstrije so bili v zadnjih letih najbolj pogosti tuji gostje, lani jih je bilo nekaj manj kot 2000. Lani pa so pred njimi po prodanih vstopnicah še Francozi. Nekoliko manj pa je bilo  Italijanov, Nemcev, Izraelcev in Nizozemcev.

Beležijo tudi povečan obisk turistov iz Združenih držav Amerike, ki jih je bilo okoli 650. Prihajali pa so tudi obiskovalci iz eksotičnih držav, kot so Tadžikistan, Trinidad in Tobago in Ruanda, medtem ko je bila približno polovica oziroma 27.000 domačih obiskovalcev.

Skupaj je vse njihove muzeje in galerije na Ptuju in v Ormožu lani obiskalo 73.445 ljudi, med temi so skoraj 46.000 vstopnic izdali samo na Ptujskem gradu. Dobro obiskane so bile tudi galerije, kjer ne zaračunavajo vstopnin, samo Miheličevo galerijo je obiskalo skoraj 6000 ljudi, skoraj 2000 pa Salon umetnosti.

Na Ptuju si je vse  zbirke in razstave lani ogledalo okoli 65.000 obiskovalcev, kar je skoraj za 15.000 več kot leta 2018. Soliden obisk so beležili tudi v Ormožu, kjer si je samo grad in grajsko pristavo ogledalo več kot 2600 ljudi, grad v Veliki Nedelji pa je obiskalo več kot 1700 ljudi.

Lorenčič je povedal, da zasluge za povečano zanimanje gredo tudi,zaradi sodelovanja v nekaterih mednarodnih projektih, kakršna sta recimo Cesta gradov in Mreža živih gradov. Zlasti prvi je že uveljavljen produkt, pri obeh pa se bo pravi rezultat pokazal šele v naslednjih letih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj