Na ministrstvu za obrambo bodo danes obeležili 30. obletnico vaje Premik ’91, s katero je Slovenija takrat pokazala, da se lahko TO preobrazi v vojsko, ki bo zavarovala proces osamosvojitve. Obeležitve se bo udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor, slavnostni govornik bo minister za obrambo Matej Tonin.

V nagovorih bodo o svojih izkušnjah v vaji spregovorili tudi načelnik Republiškega štaba Teritorialne obrambe (TO), generalmajor v pokoju Janez Slapar, poveljnik 6. pokrajinskega štaba TO, brigadir v pokoju Bogdan Beltram, in načelnik operativno učnega odseka v 2. pokrajinskem štabu TO, brigadir v pokoju Marjan Grabnar. Obeležitve se bo udeležil še načelnik Generalštaba Slovenske vojske (SV) generalmajor Robert Glavaš.

Ob tej priložnosti bo odprta tudi razstava o vaji Premik ’91, ki je delo Vojaškega muzeja SV in polkovnika v pokoju Vasilija Maraša, prav tako udeleženca vaje Premik ’91.

Vaja Premik ’91 je bila mobilizacijsko-taktična vaja TO, ki je potekala od 22. do 24. marca leta 1991. Začeli so jo z mobilizacijo bataljona TO na Severnoprimorskem. Bataljon je opravil premik z Vogrskega pri Novi Gorici do Škocjana oziroma Šmarjete na Dolenjskem. Med premikom je izvedel štiri zahtevne taktične vaje, so zapisali na ministrstvu za obrambo.

Vaja je bila prva vaja novo organizirane TO, ki je pokazala tudi medpokrajinsko sodelovanje in zmožnost premika enote v rangu bataljona na ozemlju Slovenije in s tem pokazala, da se TO lahko preobrazi v vojsko. Vaja je bila tudi odlično propagandno sporočilo javnosti, da TO lahko zavaruje plebiscitarno odločitev Slovencev, je zapisano na spletni strani Vojaškega muzeja SV.

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here