Višje nadomestilo za čas čakanja na delo doma

0
6
Foto: Twitter Janez Cigler Kralj

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je na popoldanski novinarski konferenci predstavil ukrepe na trgu dela, ki jih predvideva šesti protikorona paket.

Nov paket poenostavlja postopke za prijavo dela na domu, saj se je delo na domu izkazalo kot eden ključnih preventivnih ukrepov za preprečevanje širjenja novega koronavirusa znotraj delovnih okolij, ki pa hkrati ohranja potek delovnih procesov tam, kjer je to seveda mogoče. Po novem bodo lahko delodajalci zahtevano vsebino, ki je jasno določena v zakonu, vnesli v spletni obrazec in ga vložili elektronsko, preko informacijskega sistema za podporo poslovnim subjektom Spot, ki upravlja ministrstvo za javno upravo. Obrazec bo objavljen na spletni strani inšpektorata RS za delo.

Z novim paketom se podaljšuje ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa do 30. junija 2021. Vlada se je za to odločila zaradi pozivov gospodarstva, da za njihovo večjo gotovost v teh negotovih mesecih, ki sledijo, zagotovi varnostno mrežo.

Višje povračilo za nadomestilo plače za čas čakanja na delo doma

Doslej je pri povračilu nadomestila plače za čas čakanja na delo doma veljala zgornja omejitev pri okoli 890 evrov bruto. Odslej se to nadomestilo povišuje na največ okoli 1800 evrov bruto, ukrep pa se z zakonom podaljšuje do 31. januarja 2021. Vlogo za uveljavljanje tega povračila nadomestila za čakanje na delo doma bodo delodajalci lahko oddali do 15. januarja 2021.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here