Vinogradništvo na prelomu

Tako kot celotno gospodarstvo niti vinski sektor ni odporen proti koronavirusu, in je celo eden tistih sektorjev, ki so zaradi epidemije najbolj izpostavljeni.

Vsi skupaj zato pričakujejo pomoč države, za kar obstaja več alternativ. Uredba Evropske komisije med drugim državam članicam Evropske unije omogoča izvedbo treh različnih kriznih ukrepov, zeleno trgatev, krizno destilacijo in krizno skladiščenje vina. Pripravljajo pa se tudi dodatni razpisi, ki blažijo posledice in spodbujajo nadaljnji razvoj.

Program za okrevanje in odpornost v ospredje postavlja tri temeljne vrednote: trajnostno, ekološko in digitalno. A vprašanje je, kako so naši vinogradniki pripravljeni na nove strategije. Izzivi so veliki, a hudo bo za manjše pridelovalce, ki zaradi finančne podhranjenosti težko sledijo trendom.

Letos je precej kritično tudi z vremenom, saj vinska trta potrebuje veliko sonca, ki pa ga v teh dneh močno primanjkuje. Nepredvidljive vremenske razmere na letino ne bodo vplivale, saj se po mnenju Štabuca lahko vse nadoknadi.

video novice

00:04:55
00:04:53
00:04:14

Kako vrtove pripraviti na jesen

00:04:14
spot_img

Še več branja...

PODOBNI ČLANKI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj