Villa Rustica: Rimska podeželska pristava

0
178

V današnji rubriki Regionalna preteklost Vam predstavljamo Vilo Rustico, rimska podeželsko pristavo, ki predstavlja poseben tip posesti bogatega rimskega naseljenca. Posebno odkritje predstavlja grobišče znotraj zidu vile, ki se nahaja med ruševinami obeh stanovanjskih objektov. Villa rustika v Radvanju pa se nahaja ob arheološko dokazani naselitveni osi in sicer ob pomembni obdravski cesti, ki prikazuje smer rimske kolonizacije v predelu Podravja.

V starem Rimu v nasprotju z današnjim arhitekturnim pomenom beseda villa ni pomenila lepe hiše, ampak posestvo s stanovanjsko hišo. »Rustikalna« hiša, podeželska pristava – villa rustica, pa je bilo posestvo s kmečko hišo in ločenimi gospodarskimi poslopji.
Rimski imperij se današnjega Maribora ni dotaknil, tako kot območja današnje MO Ptuj, kljub temu pa sta se v bližini Vile Rustice križali pomembni državni cesti v samem centru današnjega mesta pa je bil po vsej verjetnosti tudi prehod čez reko Dravo.

Villa rustica je bil do 20 ha velik gospodarski obrat oziroma pristava iz rimskega obdobja. Njegova značilnost je bila tržna naravnanost in uporaba suženjske delovne sile.. Poslopja so bila zasnovana tako, da so jasno ločeni bivalni prostori za lastnika in njegovo družino od gospodarskega dela in prostorov za delovno silo, so pa glavni prostori bili opremljeni s sistemom centralne kurjave.

Celoten antični kompleks je v velikosti 98 x 90 metrov obdajal obodni zid, v notranjosti obzidja so se nahajali temelji stanovanjskih objektov. Na dvorišču pa je verjetno ob Pekrskem potoku stal tudi vodnjak.

Celotno območje je bilo odkrito leta 1988, za največje odkritje arheologov pa velja staroslovansko grobišče z osemindvajsetimi grobovi..
Celotna lokacija Vile Rustice ob propadu istoimenske restavracije v bližini je sicer redno vzdrževana, a v sebi skriva večji potencial, ne samo zgodovinski ampak tudi turistični, ki bi ga bilo smotrno z majhnimi finančnimi vlaganji tudi obogateti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here