Viktor Orban: “Energetsko povezovanje je za nas izjemnega pomena.”

Z slovesnostjo v Kidričevem se je tudi uradno začela gradnja 2×400 kilovoltnega daljnovoda Cirkovce-Pince. Slovesnega dogodka pa so se udeležili slovenski predsednik vlade Janez Janša, madžarski premier Viktor Orban in hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman.

Janez Janša je spomnil, da je priprava projekta trajala kar desetkrat dlje, kot bo trajala sama gradnja, ki naj bi bila po načrtih Elesa zaključena do leta 2022.

Viktor Orban je današnjemu dogodku pripisal celo zgodovinski pomen, ne le zaradi energetskega povezovanja, pač pa zaradi pomembnega trenutka med državama. Srednja Evropa po njegovem pridobiva na pomembnosti, center razvoja pa se premika proti vzhodu.

Hrvaški zunanji minister Gordan Grlić Radman je povedal, da je gradnja daljnovoda v interesu celotne EU, ki se trudi okrepiti infrastrukturne povezave v Srednji Evropi. V prihodnje bo po njegovem potrebno narediti še dodatne korake za zagotovitev dolgoročne zanesljivosti energetskih sistemov, saj bo vloga sektorja zelo pomembna tudi za gospodarsko okrevanje EU.

Kot je izpostavil prvi mož Elesa Aleksander Mervar, bodo s projektom vzpostavili prvo čezmejno povezavo s prenosnim omrežjem Madžarske ter povečali že omenjeno zanesljivost delovanja sistema.

Vklop v mednarodno povezavo pri Elesu sicer pričakujejo do konca naslednjega leta. Projekt pa je vreden dobrih 150 milijonov evrov, od tega je približno 50 milijonov evropskih sredstev, saj gre za interesni projekt več držav.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj