Veliki stroški zaradi preložitve olimpijskih iger v Tokiu

 

Pred dobrim tednom je prestavitev olimpijskih iger postala tudi uradna. Olimpijske igre v Tokiu bodo namesto od 24. julija do 9. avgusta 2020, potekale od 23. julija do 8. avgusta 2021. Odpoved oz. preložitev tega mega športnega dogodka pa bo za Japonsko ogromen strošek. Po izračunu profesorja ekonomije naj bi ta strošek znašal 4,9 milijarde evrov, spet drugi ekonomisti govorijo o strošku (le) 500 milijonov evrov.

Stroški, vezani na preložitev olimpijskih iger pa bodo veliki tudi za olimpijske komiteje držav udeleženk. Po podatkih Olimpijskega komiteja Slovenije je višina stroškov, ki so bili neposredno vezani na olimpijske igre 2,1 milijona evrov. V to vsoto so všteta tudi sofinanciranja priprav in slovenska hiša v japonski prestolnici. Dejanski stroški so ocenjeni na 3 milijone evrov, saj je treba upoštevati pripravljalno obdobje, ki bo sedaj triletno.

Mednarodni olimpijski komite pa naj bi kmalu pričel pogovore z mednarodnimi zvezami in organizatorji olimpijskih iger v Parizu, ki bodo med 26. julijem in 11. avgustom 2024. Med pomembnimi temami bo tudi začasna vključitev nekaterih dodatnih športov v olimpijski program.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj