DZ je z 51 glasovi za in 33 proti potrdili sklep o nedopustnosti zakonodajnega referenduma o zakonu o investicijah v Slovenski vojski. Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Uroš Lampret je v svojem nastopu spomnil na pravno mnenje, ki sta ga izdelala Matej Avbelj in Igor Kaučič in v katerem sta omenjena pravnika ocenila, da zakon izpolnjuje vse pogoje, zaradi katerih je referendum o njem nedopusten. Ti pogoji so, da je pravni predpis po svoji obliki zakon, da vsebuje nujne ukrepe za zagotovitev določenih ustavnih vrednot, te pa so obramba države, varnost in odprava posledic naravnih nesreč.

SDS: Slovenija potrebuje dobro vojsko

Na omenjeno pravno mnenje je v razpravi spomnil tudi poslanec SDS Jožef Lenart. V SDS poudarjajo, da Slovenija potrebuje dobro vojsko,slabo opremljene in slabo usposobljene pa res ne“. Vojska je po njegovih besedah ustavna kategorija in eden od stebrov države. “Ko smo ustanovili svojo državo, smo stopili na pot samostojnosti in suverenosti ter lastno odgovornost do tega, kar imamo. In to smo odgovorni braniti,” je poudaril.

Levica: ljudje investicijam v vojsko nasprotujejo

Da število zbranih podpisov pod pobudo za začetek referendumskih postopkov kaže, da ljudje tako obsežnim investicijam v vojsko nasprotujejo, pa je dejal vodja poslanske skupine Levica Matej T. Vatovec. Vlada se po njegovih besedah tega zaveda, zato se je odločila predlagati sklep o nedopustnosti referenduma, ki pa je je po mnenju Vatovca nezakonit in neustaven.

28 tisoč podpisov

SD in Levica sta v četrtek v DZ vložili več kot 28.000 podpisov za začetek referendumskih postopkov. Vladi očitajo, da v zdravstveni, socialni in gospodarski krizi zapravlja denar za orožje. Koordinator Levice, Luka Mesec je še pred današnjim glasovanjem o nedopustnosti referenduma napovedal, da se bodo v primeru izglasovanja tega sklepa obrnili na ustavno sodišče.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj