Več optimizma in preskrbljenosti

 

V prvih dnevih po koncu epidemije, v času popolnega odprtja vrtcev in osnovnih šol, so raziskovalci med vprašanimi zaznali občutnejši premik v osebnem doživljanju razmer – zdaj ga kot pozitivno opisuje tri četrtine vprašanih (75%), pred tednom dni je bilo takšnih 64%. Najbolj se je spremenil delež tistih, ki opisujejo svojo situacijo kot »neprijetno, utrujajočo«, iz 31% na 22%, na drugi strani pa tistih, ki opisujejo situacijo kot »normalno, glede na nove razmere«, iz 27% na 35%.

Večja naklonjenost ukrepom vlade

Da so ukrepi vlade za zajezitev virusa prestrogi, tokrat ocenjuje le še slaba tretjina vprašanih (31%), nazadnje je bil podobno nižji delež zabeležen konec aprila, ob prvi večji sprostitvi ukrepov. Razlika glede na pretekli teden, 11 odstotnih točk, je statistično značilna, skoraj vsi so se preselili med tiste, ki ocenjujejo ukrepe kot »ravno pravšnje«. Do spremembe, ki pa ni statistično značilna (a je temu zelo blizu), je prišlo tudi pri oceni ukrepov vlade za ublažitev gospodarskih posledic krize, razmerje med »bolj ustrezni« in »bolj neustrezni« je po sprejemu tretjega protikorona zakona zdaj 27% : 15% v prid prvih, medtem ko jih večina vprašanih (58%) ocenjuje kot »deloma ustrezne, deloma
neustrezne«.

Manj kot desetina na čakanju

Prvič po 23. marcu je delež zaposlenih, ki so na čakanju, padel pod 10% – na čakanju je zdaj še eden od dvanajstih zaposlenih (prej eden od osmih). Nižja je izražena skrb za delovno mesto med zaposlenimi (19%, prej 26%), nižja je tudi izražena skrb za posledice v gospodarstvu na sploh (62%, prej 69%) – vse navedene razlike so statistično značilne. Konec epidemije zaznamujeta tudi rahlo višji optimizem potrošnikov glede pričakovanega finančnega stanja in obsega potrošnje – segment »prikrajšanih« se je znižal iz 19% na 15%, segment »preskrbljenih« na drugi strani pa zvišal iz 23% na 28%, kar ocenjujemo kot spodbuden indikator za potrošnjo v prihajajočih mesecih.

Drugi val pričakujejo še letos

Več kot dve tretjini vprašanih (68%) pričakuje, da bomo priča drugemu valu okužb še letos ali v začetku prihodnjega leta (4%), ena desetina meni, da sledi že v mesecu ali dveh (9%). Dobra petina (22%) je bolj optimistično razpoloženih in menijo, da ga bolj verjetno ne bo, 6% pa je povsem prepričanih, da drugega vala ne bo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj