Več kot tretjina bolnikov na zdravnika čakala predolgo

Kot poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je 1. oktobra na zdravstvene storitve čakalo 168.231 bolnikov, od tega 59.732 bolnikov oziroma 35,51 odstotka nad dopustno čakalno dobo.

Čakalne vrste v Sloveniji na dan 1. oktober 2020; Vir: NIJZ

Na prve preglede pri zdravniku je v začetku oktobra čakalo 65.166 bolnikov, od tega 23.734 bolnikov oz. 36,42 odstotka nad dopustno čakalno dobo. Na terapevtsko-diagnostične storitve je čakalo 103.065 bolnikov, od tega 35.998 bolnikov oz. 34,93 odstotka nad dopustno čakalno dobo.

Kljub novim terminom obravnave niso dočakali

Pred prvim valom epidemije covid 19 so bili podatki nižji, zato je ministrstvo za zdravje pozvalo izvajalce k večji zavzetosti. Ker pa so ob prvem valu epidemije številni prenehali z delom za več mesecev, je to pomembno vplivalo na manjšo obravnavo bolnikov pri specialistični obravnavi.

Izvajalci zdravstvenih storitev so sicer morali bolnikom določiti nov termin, a teh terminov zaradi dodatnih preventivnih ukrepov, kot je omejitev števila oseb v čakalnicah in kontrolirani vstop v zdravstvene ustanove, niso mogli nadomestiti z enakim časovnim intervalom in v enakem obsegu, kot je bilo odpovedanih storitev.

Vlada namenila skoraj 42 milijonov evrov za krajše čakalne vrste

V rebalansu proračuna je za skrajševanje čakalnih dob za letos predvidenih 14 milijonov, za prihodnje leto pa 28 milijonov evrov. A je glede na trenutno epidemiološko sliko nemogoče napovedati porabo teh sredstev za letos, saj se potrebe prebivalstva zaradi epidemije iz dneva v dan spreminjajo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj