Podjetje Valicon je pred kratkim izvedalo raziskavo #Novanormalnost, s katero so spremljali ključne indikatorje odziva javnosti na ukrepe in doživljanje vsakodnevnega življenja v novih razmerah.

Po tem, ko je prejšnji teden  odmevala novica o najdbi izjemno učinkovitega cepiva proti koronavirusu, so preverjali, kako verjetno se bodo prebivalci Slovenije cepili proti koronavirusu, ko bo to cepivo dostopno tudi v Sloveniji.

                                                       Verjetnost cepljenja (Vir:Valicon)

Razlogi za namero cepljenja

Namera cepljenja pričakovano narašča s starostjo, višja je med tistimi, ki menijo, da sodijo v rizično skupino za težji potek bolezni, ter med tistimi, ki imajo izkušnjo z okužbo v svojem najožjem socialnem in fizičnem okolju. Nekoliko presenetljivo pa je namera cepljenja nižja med tistimi, ki sicer doživljajo trenutno situacijo zelo negativno (»brezupno, kritično, na trenutke kaotično«). Namera cepljenja je tako višja od 50% samo med tistimi z občutkom zdravstvene ogroženosti in starimi nad 60 let.

                                                    Razlogi za cepljenje (Vir foto: Valicon)

Razlogi proti cepljenju

Na strani zavračanja je glavna ovira strah, ki botruje večjemu delu odklonilnega stališča do cepljenja. Več kot bo informacij o učinkovitosti in varnosti cepiva, bolj verjetno se bodo nekateri med tistimi, ki danes cepljenju niso naklonjeni, premislili. Glavna ovira bo v tem primeru širjenje nepreverjenih ali celo lažnih informacij, ki jih, sodeč po rezultatih, ne bo manjkalo. Če drži podatek, da je cilj vsaj 60% precepljenost, potem čaka komunikacijske upravljalce epidemije še kar nekaj dela.

                                                Razlogi proti cepljenju (Vir foto: Valicon)

 

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj