V Sloveniji je v 2019 nastalo 8,4 milijona ton vseh vrst odpadkov. Celotna količina v Sloveniji nastalih odpadkov je bila v letu 2019 za 1 odstotek večja kot leto prej, večja pa je bila med temi odpadki količina komunalnih odpadkov, in sicer za 5 odstotkov.

Od celotne količine komunalnih odpadkov, nastalih v 2019 v Sloveniji, jih je bilo malo več kot 785.000 ton ali 73 % zbranih ločeno. Količina ločeno zbranih komunalnih odpadkov se je povečala iz 71 % v 2018 na 73 % v 2019.

V Sloveniji se tako vztrajno povečuje količina odpadkov. Lani je po podatkih Statističnega urada republike Slovenije količina v povprečju prvič presegla pol tone na prebivalca. To je 42 odstotkov več kot pred osmimi leti. Več kot pol tone so pridelali prebivalci v 56 občinah.

Ob doslednem upoštevanju preventivnih ukrepov in priporočil za boj proti novemu koronavirusu, kamor sodijo tudi uporaba različnih zaščitnih pripomočkov in opreme, se je posledično zelo povečala tudi količina odpadne zaščitne opreme.

Sicer pa med slovenskimi občinami prihaja do razlik glede ločevanja odpadkov, saj je v Sloveniji neenoten sistem ločevanja in ravnanja z odpadki. Količina odloženih odpadkov se na nacionalni ravni sicer manjša, a še vedno obstajajo občine, ki odložijo okoli polovico vseh nastalih odpadkov. S primerno strategijo bi lahko tudi te občine prisilili v učinkovitejše zbiranje in reciklažo komunalnih odpadkov, prav tako bi lažje vplivali na ozaveščenost prebivalstva o nujnosti ločevanja odpadkov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj