V ZDA okuženih že skoraj 200.000 ljudi

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu še naprej narašča, po zadnjih podatkih so okužbo potrdili pri več kot 880.000 ljudeh. Skupno se je do sedaj pozdravilo že več kot 180.000 obolelih za COVID-om 19, za več kot 43.000 je bila okužbo žal usodna.

Po številu okuženih so na prvem mestu Združene države Amerik, ki se hitro bližajo številu 200.000 okuženih. Sledi evropsko žarišče okužbe, Italija kjer je že več kot 105.000 okuženih. V podobni situaciji kot Italija se trenutno nahaja tudi Španija, kjer so včeraj potrdili skupno več kot 100.000 okužb. Sledi Kitajska, kjer se situacija umirja. Med evropskimi državami, ki beležijo veliko števil okuženih so še Nemčija in Francija. Tudi v Iranu se situacija iz dneva v dan poslabšuje, tam je že skoraj 50.000 okuženih. Združeno kraljestvo ima več kot 25.000 okuženih, Švica in Belgija ostaja na pragu števila 20.000 potrjenih okužb.

Vsak dan se seznamu držav po svetu s potrjeno okužbo z novim koronavirusom pridruži kakšna nova. Tokrat poročajo o okužbah tudi iz afriških držav Burundi in Sierra Leone. Po celotni Afriki je trenutno 5.400 potrjenih primerov, umrlo je 172 ljudi.

Trenutno so svetovno žarišče okužbe Združene države Amerike, tam vladni strokovnjaki za boj proti novemu koronavirusu ocenjujejo, da bo v ZDA zaradi pandemije umrlo med 100.000 in 240.000 ljudi, predsednik Donald Trump pa je Američane pozval, naj se pripravijo na dva huda tedna. Brazilski predsednik Bolsonaro je v televizijskem nagovoru priznal, da epidemija novega koronavirusa, ki jo je doslej označeval za majhno gripo in kritiziral omejevanje gibanja v boju proti njemu, predstavlja največji izziv sedanji generaciji. Britanski raziskovalci so prišli do rezultat, da bistveno večje tveganje za razvoj težje oblike bolezni ali celo smrt zaradi okužbe z novim koronavirusom obstaja pri vseh starejših od 50 let in ne le pri starostnikih.Ekonomisti osrednje italijanske gospodarske zbornice pa so ocenili, da se bo italijansko gospodarstvo glede na trenutno dogajanje ob pandemiji novega koronavirusa letos skrčilo za šest odstotkov.

Kitajska je v svoje uradne statistike o okužbah in žrtvah novega koronavirusa prvič začela vključevati tudi asimptomatske primere, torej ljudi, ki nimajo simptomov bolezni covid-19, a so jim na testu potrdili okužbo. Za to so se odločili po pritiskih in skrbeh, da brez njih ni jasne slike o bolezni na Kitajskem.

Generalni sekretar Združenih narodov N Antonio Guterres pa je v torek dejal, da se svet sooča z največjo krizo po drugi svetovni vojni, saj pandemija novega koronavirusa ogroža vse človeštvo, prinaša recesijo, nestabilnosti, nemire in spopade. Pozval je k usklajenemu odgovoru na pandemijo in koncu političnih igric, ker je na kocki vse človeštvo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj