V zahodni Evropi je vrh pandemije že dosežen

Število okuženih z novim koronavirusom v svetu je preseglo 3,3 milijone. Bolezen covid19 je prebolelo več kot 1.040.000 ljudi, več kot 234.000 jih je umrlo.

Iz svetovnega žarišča pandemije, Združenih držav Amerike poročajo, da so potrdili že skoraj 1,1 milijona primerov okužbe z novim koronavirusom. Španija je do včeraj zabeležila skoraj 240.000 potrjenih primerov okužbe. V Italiji so potrdili že več kot 205.000 primerov okužbe. V Združenem kraljestvu so včeraj zabeležili več kot 6.000 na novo odkritih primerov okužbe, v Franciji so do sedaj odkrili več kot 167.000 okužb z novim koronavirusom. v Nemčiji so potrdili že več kot 163.000 okužb. V Turčiji se je število odkritih okužb ustavilo pri številki 120.000. V Rusiji so včeraj odkrili več kot 7.000 novih primerov okužbe, v Iranu pa število novoodkritih primerov iz dneva v dan pada. S skupnim številom okužb pa je včeraj Kitajsko prehitela Brazilija, kjer že tri dni zapored odkrijejo več kot 6.000 primerov okužbe z novim koronavirusom.

Svetovna zdravstvena organizacija je potrdila, da je bil v zahodni Evropi vrh pandemije že dosežen, medtem ko na vzhodu krivulja še naprej raste. Ukrepe proti novemu koronavirusu rahlja že približno polovica evropskih držav. Delne ali popolne omejitve gibanja je zaradi novega koronavirusa uvedlo 44 držav v Evropi, navaja Svetovna zdravstvena organizacija.

Zagrebški živalski vrt je danes znova odprl svoja vrata obiskovalcem. Ogledi živali so prilagojeni priporočilom epidemiologov zaradi nevarnosti okužbe z novim koronavirusom. V živalskem vrtu bodo lahko sprejeli največ 400 obiskovalcev istočasno. V večino paviljonov za živali v zaprtih poslopjih živalskega vrta vstop ne bo dovoljen.

V Nemčiji se obeta nov krog rahljanja ukrepov za zajezitev epidemije novega koronavirusa, v katerega bo med drugim vključeno ponovno odprtje živalskih vrtov, otroških igrišč in muzejev. Morebitnih novih odločitev glede rahljanja ukrepov po celi državi pa ni pričakovati pred 6. majem.

Italijanski premier je v nagovoru v parlamentu pozval Italijane k potrpežljivosti v spopadanju z novim koronavirusom. Napovedal je, da bodo omejevalne ukrepe sproščali le počasi, saj epidemija še ni pri koncu. Razmere glede covida-19 se v Italiji še naprej umirjajo, število mrtvih in okuženih s koronavirusom še naprej pada. Italijanska vlada je odobrila uporabo aplikacije na mobilnih telefonih za sledenje stikov okuženih z novim koronavirusom.

Srbski predsednik je za prvomajske praznike napovedal nekoliko blažjo policijsko uro, kot je bila med nedavnimi velikonočnimi prazniki. Glede na njegov predlog tako traja od včeraj od 18. ure do jutri do 5. ure. Ob tem tudi ni izključil možnosti ukinitve izrednih razmer prihodnji petek. V Srbiji so izredne razmere zaradi epidemije novega koronavirusa uvedli 15. marca.

Na Kitajskem so včeraj več kot tri mesece po zaprtju v okviru ukrepov za zajezitev novega koronavirusa za obiskovalce odprli Prepovedano mesto v Pekingu in Veliki kitajski zid. Odprli so tudi parke in muzeje. Vstopnice je mogoče kupiti zgolj po spletu, zelo so omejili tudi število obiskovalcev.

Urad Nacionalnega direktorja za obveščevalne dejavnosti Združenih držav Amerike je sporočil, da se vse ameriške obveščevalne agencije strinjajo z znanstveno oceno, da novi koronavirus “ni bil človeško ustvarjen ali gensko spremenjen”. Še vedno pa preučujejo, ali bi virus lahko izviral iz kitajskega laboratorija.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj